"Държавата убива строителния бранш. Липсата на индексация на договорите с публични възложители поставя под въпрос съществуването на целия отрасъл – и малки, и средни, и големи фирми. На всички вписани в Централния професионален регистър на строителя над 6000 хиляди компании".

Това се казва в позиция на Камарата на строителите в България, получена днес в БТА.

"Окончателно стана ясно, че индексация няма да има – вчера парламентът отхвърли промените в Закона за обществените поръчки, които според управляващите трябваше да дадат възможност за нея. Стана ясно още, че и пари за индексация няма. Вече няма смисъл да водим разговори, нито да убеждаваме за необходимостта от актуализиране на договорите. Бяхме уверени от властта, че осъзнава сериозността на проблема и ще предприеме нужните действия да го разреши. Но бяхме излъгани. Държавата умишлено погубва цял отрасъл, който доскоро произвеждаше 10 на сто от БВП. И който дава работа на 200 000 души", с посочва още в позицията.

В нея се напомня, че строителният отрасъл включва изграждането на пътища, жп инфраструктура, жилищни и обществени сгради, пречиствателни станции, подмяна на водопроводни и канализационни мрежи, повишаване на енергийната ефективност на остарелия жилищен фонд и множество други дейности.

"Проекти за милиарди във всички сфери с публични възложители няма да бъдат изпълнени. И отговорност за това не могат да поемат изпълнителите", заявяват от КСБ.

"КСБ винаги е поддържала позиция да стои встрани от политическите интриги. Но не можем да замълчим, когато от най-високо ниво ни наричат мафия. Не можем да замълчим в името на нашите служители, които с гордост се наричат строители. Всичко, което е изградено в страната, е плод на общия ни труд. И не може да получаваме подобно отношение", се посочва още в позицията на браншовата организация. От КСБ допълват, че ще продължат да защитават с всички законови средства интересите и честта на своите членове.

 

Припомняме, че вчера официална позиция по актуалната политическа драма представиха и от неправителствената организация "Институт за пътна безоспасност", които иронично благодариха на Станислав Трифонов за оттеглянето на Гроздан Караджов. Според тях "по този начин "даде възможност да започнат реални реформи при възлагането, строежа и контрола на пътищата в България".