Председателят на Народното събрания Вежди Рашидов каза днес пред бТВ, че възнамерява да установи със заместниците си ротационен режим на водене на заседанията.

"Ще приемем ротационен принцип на управление и всички ще имат възможности", каза той.

Рашидов се оказа компромисното решение след три дни безплодни усилия на депутатите в раздробения парламент да си изберат председател.

Той потвърди, че е смятал и смята за правилно България да не изпраща оръжие на Украйна и също, че руската посланичка Елеонора Митрофанова е трябвало да бъде поканена на учредителното заседание на парламента. В същото време Рашидов каза, че се подчинява на партийните и държавните решения, ако те са обратни на неговите убеждения.

Рашидов се похвали, че жена му и Бойко Борисов одобрили начина, по който е водел първото трудно заседание на депутатите. Той обеща да се оттегли, ако не се справи с работата и напомни, че два пъти е бил министър на културата. Предположи, че бързо ще навлезе в новите си задължения.

"Най-лесно се работи с Бойко Борисов", каза Рашидов. "Той е сговорчив, отворен към диалог".

"За разлика от Асен Василев, аз имам биография", заяви също Рашидов по адрес на бившия министър на финансите и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната".

Вчера Василев от трибуната на Народното събрание нарече Рашидов "фасада" на неспособността на партиите да постигнат съгласие.

Говорейки за миналото си, Рашидов се опита да омаловажи връзките си с някогашната червена корпорация "Мултигруп", но не отрече приятелството си с нейния покоен президент Илия Павлов.

Той припомни, че все още съди слуежебния министър на културата Велислав Минеков за това, че го нарекъл "мултак".