Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи днес, че Иран премахва 27 камери за наблюдение от ядрени обекти в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ръководителят на агенцията на ООН направи това изказване на внезапно свикана пресконференция във Виена.

Гроси каза, че тази стъпка отправя сериозно предизвикателство към усилията на МААЕ. Иран засега не е потвърдил тази информация.

Ръководителят на МААЕ каза, че с това в Иран ще останат около 40 камери. Обектите, където камерите ще бъдат премахнати включват подземното съоръжение за обогатяване на уран в Натанз, както и съоръжението в Исфахан, каза Гроси.

"В много напрегната ситуация сме с преговорите (за ядрената сделка), които са в застой", каза генералният директор на МААЕ и добави: "Сега тази картина се влошава, и както можете да видите тя изобщо не е приятна".

През вчерашния ден Иран съобщи, че изключва две камери на МААЕ, които се използват за наблюдение на обогатяването на уран в Натанз. Гроси каза, че сред изключените камери е една, която е от ключово значение за проследяването до какъв процент Иран обогатява уран в Натанз.

МААЕ, която има за цел да следи, че иранската ядрена програма има мирен характер и е за граждански цели, може да продължи инспекциите и разполага с други инструменти, но решението на Техеран води до по-малко прозрачност и повече съмнения, поясни Гроси, цитиран от Франс прес. Той призова Иран да поднови диалога.

Ако блокажът обаче продължи, след три-четири седмици МААЕ вече няма да може да предоставя информацията, необходима за наблюдение на иранската ядрена програма, каза ръководителят на агенцията. Това, по думите му, ще нанесе фатален удар по споразумението от 2015 г., предвиждащо ограничаване на ядрените дейности в замяна на облекчаване на международните санкции.