Джорджа Мелони е назначена за първата жена министър-председател на Италия, предаде Евронюз.

След среща с президента на страната Серджо Матарела тя обяви състава на своя кабинет.

Партията на Мелони „Братята от Италия“ – национално консервативно движение с неофашистки корени – стана най-голямата партия в Италия на предсрочни общи избори, проведени на 25 септември.

Това е основната сила в дясната коалиция, която включва движението Северна лига на Матео Салвини и Форца Италия на Силвио Берлускони.

Салвини е назначен за вицепремиер и министър на транспорта. Външен министър и вицепремиер е Антонио Таяни, един от най-близките съпартийци на Берлускони, бивш еврокомисар и председател на Европейския парламент.

Мелони (45 г.), която официално положи клетва в 10 часа сутринта (11 часа българско време) днес, изрази твърдата си ангажираност да ръководи единно ново правителство.

„Готови сме да предоставим на Италия правителство, което може компетентно и съзнателно да се справи с нашите днешни предизвикателства и извънредни ситуации“, написа тя в Туитър вчера.

Министър-председателката се закле да бъде вярна на следвоенната италианска република и да действа "изключително в интерес на нацията". Клетва положиха и 24-имата министри от кабинета ѝ, петима от тях са технократи и не представляват нито една партия. Шест от министрите са жени. 

Но въпреки че си осигури убедителна изборна победа, десният блок вече е засегнат от значителни предизвикателства.

Напрежението между лидерите, особено Мелони и Берлускони, излезе на преден план, особено след като последният беше видян да описва бъдещия премиер като "покровителствена, властна, арогантна и обидна" в бележките си. Отговорът на Мелони беше не по-малко остър: "Няма да бъда изнудвана".

Ситуацията се влоши, след като беше съобщено, че Берлускони, дългогодишен приятел на руския президент Владимир Путин,  е "подновил" връзката си с международно изолирания руски лидер, с когото призна, че са си разменяли подаръци и "много мили писма".

Въпреки, че Берлускони се опита да отрече тези твърдения, фурорът, който произведе изтекъл негов аудиозапис, значително разстрои плановете на коалиционното правителство, коментира Евронюз. В записа Берлускони се хвали, че получил от Путин подарък от 20 бутилки водка за 86-я си рожден ден.

Самата Мелони поддържа твърдо пронатовска позиция и остро осъди нахлуването на Москва в Украйна.

В отговор на зараждащия се скандал опозиционният левоцентристки лидер Енрико Лета заяви, че няма да "толерира двусмислие по отношение на Русия".

Правителството на Мелони сменя кабинета, ръководен от Марио Драги, бившия шеф на Европейската централна банка, който бе назначен от президента за премиер през 2021 година, по време на пандемията начело на коалиция на националното единство. Мелони беше единственият партиен лидер, който тогава отказа да се присъедини към тази коалиция, настоявайки за нови избори. Те се състояха на 25 септември тази година.

Сега кабинетът на Мелони  ще се сблъска с много проблеми, най-вече опасността от рецесия, повишаващите се сметки за енергия и създаването на единен фронт по отношение на войната в Украйна.