Пред България има две възможности в момента - правителство на малцинството или нови избори, втората възможност може да е фатална. Това заяви в ефира на бТВ днес вицепремиерката и лидерка на БСП Корнелия Нинова.

"Правителство на малцинството ни е нужно най-вече, за да приемем актуализацията на бюджета. Не можем да оставим пенсионерите без увеличение на пенсиите, младите семейства, земеделците без субсидиране. Ако сме отговорни хора, малко да свалят емоциите колегите, иначе ще изправим държавата пред огромен проблем", заяви тя.

Според нея правителство на малцинството има сериозен минус, защото е нестабилно, но и сериозен плюс.

"Плюсът е, че едно правителство на малцинството ще доведе до по-качествено законодателство, това е възпитаващо за самото правителство. Внасяш закони и нека този, който не ги подкрепи, да обяснява защо не го прави. Няма да посмеят колегите да не подкрепят такива закони", смята тя.

Има и други два приоритета - промяна на близо 20 закона, с които да влезе в действие Планът за възстановяване и устойчивост, и реформите, които правителството обеща да направи.

"Предсрочни избори могат да бъдат много опасни за България, особено сега, във война, в кризи. Ще оставим всички хора без подкрепа в кризата. Редица предприятия ще фалират, ще се увеличи безработицата, ако не гласуваме да изземем свръхпечалбите на енергийните дружества", добави тя.

"Ние имаме балансираща, умна, умерена роля"

На въпрос дали е усещала, че "Има такъв народ" ще напуснат коалицията, лидерката на БСП отговори отрицателно - но добави, че е усещала напрежение.

"То започна по-остро да се усеща след гласуването за БНБ. След това нещо се счупи между колегите от ПП и ИТН", заяви тя.

Според нея повечето спорове между двете други партии в коалицията били за "постове и за пари", а не за принципни.

"Затова ние имаме такава балансираща, умна, умерена роля в коалицията. Винаги търсихме в политиките баланса", каза скромно Нинова.

Но по въпроса дали наистина Гроздан Караджов е искал 3,9 млрд. лв. за МРРБ, които да отидат в свързани с ГЕРБ фирми, тя отбеляза:

"Не сме в ролята да търсим истина. Имаме определен бюджет и трябва разумно, мъдро и държавнически да го разпределим по приоритети."