Украйна вече вижда промяна на бойното поле, благодарение на предоставените от Запада артилерийски системи. Това заяви вчера губернаторът на Николаевска област Виталий Ким в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

По думите му е само въпрос на време украинските сили да си върнат значителни територии на юг. Николаевска област е частично окупирана от Русия, но остава една от двете украински области, които все още имат излаз на Черно море.

На въпрос дали западната артилерия ще доведе до промяна на ситуацията на терен, той отговори:

"Това вече се случва... и ще имаме (още) успехи". "Говорим за артилерия", каза той. "Тя вече е в действие в нашата област."

Ким не пожела да каже какви западни артилерийски системи се използват в Николаевска област.

Украйна би могла да отвоюва ключовия град Северодонецк в Луганска област "за два-три дни", щом се сдобие с далекобойни западни артилерийски оръдия. Това заяви днес губернаторът на източния украински регион Серхий Хайдай, цитиран от Франс прес.

Руската армия се опитва от седмици да завладее този индустриален град, важен от гледна точка на контрола върху целия минен басейн Донбас. През последните дни тя отново напредна там и сега контролира "голяма част" от града, каза снощи Хайдай.

Украинците непрекъснато искат от Запада повече далекобойни ракетни системи.

Съединените щати вече съобщиха, че изпращат на Киев четири артилерийски установки "Хаймарс" (HIMARS) с обсег около 80 километра – според експерти малко по-голям от този на аналогичните руски системи. Вашингтон обаче държи да се увери, че украинските войници добре знаят да си служат с тези установки, преди да им изпратят повече от тях, каза вчера генерал Марк Мили, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

Великобритания също обяви, че ще изпрати на Киев подобна ракетна система.

Според Гайдай положението в Северодонецк вчера е било "твърде динамично", с постоянни улични боеве и обстрели от страна на руските сили срещу зоните, контролирани все още от украинската армия.

Това е може би една от най-трудните битки в тази война. От много гледни точки там се решава съдбата на нашия Донбас, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски.