За поредно блокиране на премахването на незаконни съоръжения в автокъща "Капитолия" в София съобщи кметицата Йорданка Фандъкова днес. 

Сагата с борбата на Столична община и автокъщата в територията на Борисовата градина продължава от години - но преди три месеца съдът одобри финално заповедта за премахване на незаконните чадъри пред нея. Сега обаче решението е спряно от съда - с мотива, че ако бъдат премахнати сега, "Капитолия" няма да може да обжалва заповедта за премахване, издадена от главния архитект на града Здравко Здравков.

"Последните 10-ина дни се сблъскахме с всякакви трикове от собствениците на автокъщата, с които се пречи и бави премахването. Вчера стигнахме до това, че цялата фирма, а не нейните служители, излезе в годишен отпуск. Юридически трик, който не им е попречил да внесат в съда искане за спиране на изпълнението на заповедта на арх. Здравков", обясни Фандъкова.

Тя определя съдебното решение като "интересно", но традиционно за политик отказва да го коментира. Цитира само част от него:

„предвид, че съоръженията служат за предпазване на автомобилите, предназначени за продажба, от атмосферни условия, като премахването им в сезона на градушките, безспорно създава предпоставка за настъпване на вреди за жалбоподателя…“

Главният архитект Здравков обаче няма подобни скрупули:

"Изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Ами същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде своето допускане, не беше преценил, че тогава може да има студове или ледени дъждове. Още нещо се казва - че ние сме постъпили едва ли не като вандали - че чупим, че трошим. Това абсолютно не е вярно", отбеляза той.

Фандъкова уверява, че Столична община ще обжалва в най-кратък срок решението за спиране и ще продължи да се бори земята, на която е автокъщата, да стане публична общинска собственост.

В момента пред автокъщата има спрени множество луксозни автомобили, паркиран е и бус. Имотът от 1600 кв. м. в столичния парк е една от пречките пред новия Подробен устройствен план. Проектът предвиждаше автокъщата да бъде премахната, за да няма несвойствени дейности в рамките му.