Недостигът на кадри в ИТ, комуникации и аутсорсинг секторите е голям, каза днес във Варна управителят на компанията за комплексни HR услуги "Джоб Тайгър" (JobTige) Светлозар Петров. Той откри в крайморския град 13-ото поредно изложение "Дни на кариерата – ИТ, Комуникации и Аутсорсинг", пише БТА. 

По думите му на ниво България недостигът на кадри в тези три сфери е десетки хиляди. Въпросът в тези браншове не е само до високи заплати, а до умения и квалификация, посочи Петров. Според него в момента ситуацията в страната е такава, че на пазара на труда се наблюдава това, което се нарича "пазар на кандидата", т.е. за всякаква работа има недостатъчно квалифицирани кадри, включително и за свързана с ниска квалификация.

Навсякъде търсенето е огромно, коментира Петров. Мнението на експерта е, че предстоящата криза няма да намали особено търсенето на кадри. Той коментира още, че недостигът им не е свързан само с демографската криза. Бизнесът се развива, всъщност това е хубавата новина, все повече неща се произвеждат и правят в България, и оттам идва големият недостиг, смята Петров.

Той каза още, че в специализираното изложение във Варна участват 28 фирми.

"Хубавото е, че когато започнахме преди 13 години, във Варна имаше малко такъв бизнес, а сега се е развил и има достойно представителство в града", обясни Петров и изрази надежда на форума младите хора да намерят това, което търсят.