Кардиологът проф. Иво Петров взе приза "Лекар на годината" за 2022 г.

"Нашата мисия е да помагаме, символът на нашето общество трябва да е взаимопомощ, да преминем към режим на емпатия, за да се изведе обществото към правилната посока", каза той на церемонията, след като взе наградата си от президента Румен Радев.

"Трябва да направим много повече като организация в здравеопазването, финансирането е една от съществените брънки, но то трябва да бъде произведено през правилната организация и структура", добави известният инвазивен кардиолог, който в момента е медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология в „Аджибадем сити клиник Сърдечно-съдов център“.

Иво Петров има придобити специалности по вътрешни болести, по кардиология, по инвазивна кардиология и по ангиология. Той е първият инвазивен кардиолог в света, който имплантира ендопротеза на дете с аортна дисекация. Извършва първата в България операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент. Съпредседател е на Българското дружество по ендоваскуларна терапия и от 11 години е организатор на Балканския ендоваскуларен конгрес. 

"За мен е чест да връча това отличие на такъв професионалист и българин, за който да бъдеш лекар не е професия, а мисия, който успя да достигне върховете в своята област не само в България, а и на световно равнище, който постига изключително добра колаборация в своите екипи, лидер, който вярва, че за да върви държавата напред, трябва не само да си добър професионалист, а отговорен гражданин с ясна позиция", каза Радев при връчването на отличието.