След 6 месеца в усамотение бившата канцлерка Ангела Меркел тази вечер за първи път ще даде интервю и ще отговори на въпросите с какво смята да се занимава занапред и как преценява сегашната ситуация.

67-годишната бивша канцлерка ще коментира и нападението на Русия над Украйна и отношенията си с Путин, докато бе на власт. 

Докато управляваше, Меркел държеше диалогът с Москва да не бъде прекъсван в никакъв случай. Само така можем да решаваме кризите, артументираше се тя. 

След нападението на Русия през февруари тя запази мълчание с месеци и изрази мнението си едва в първото си публично появяване преди седмица, наричайки войната „варварство“. 

Не е тайна, че отношенията между Путин и Меркел бяха ледени. Меркел никога не се е оставяла да бъде заблудена от Путин, смяташе го за диктатор и беше убедена, че повечето неща, които обещава, са лъжа. Той пък не се поколеба да я унижи публично, когато по време на нейна визита в Кремъл пусна кучето си нарочно край нея, знаейки, че Меркел изпитва ужас от кучета.

Заради зависимостта на Германия от руските енергийни източници обаче тя направи твърде много компромиси с Русия, за което сега е критикувана и от Украйна, и в Германия. Построяването на „Северен поток 2“ и твърдението, че това е само икономически проект, сега се смятат за най-голямата й грешка.

През последните шест месеца Меркел е обмисляла с какво да се занимава в бъдеще. Отхвърлила е няколко покани да преподава в университети. По информация на хора от обкръжението й си  е почивала в къщата в Бранденбург, разхождала се е и е слушала книги онлайн – предимно класики на Шекспир.