Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че ръководената от него организация не препоръчва забраната за допускането на руски и беларуски спортисти в международни първенства и турнири за бъде вдигана.

Тя е в сила от началото март - малко след началото на т.нар. "специална военна операция" в Украйна.

В същото време Бах изрази опасение, че това е трудно осъществимо по ред причини. Наскоро Международната боксова асоциация върна правата на руснаци и беларуси. Те участват (почти навсякъде) в тениса, професионалния бокс, моторните спортове...

Бах говори по време на заседанието на Генералната асамблея на Асоциацията на Националните олимпийски комитети (АНОК), която се провежда в Сеул. Организацията обединява 206 национални олимпийски комитета и е основана през 1979 г. в Пуерто Рико.

"Ние препоръчваме да не се разрешава на руски и беларуски спортисти да взимат участие в каквито и да било международни състезания. Трябваше да го направим. Разбира се, това се случи много трудно. Тези защитни мерки затрудняват спортния живот на спортисти и официални лица, които не носят отговорност за военните действия на страната си", рече шефът на МОК.

"По принцип смятам, че спортистите не е необходимо да стават жертви на политиките на своите правителства. Това прави ситуацията доста сложна за нас. Но категорично мога да заявя, че не е дошло времето да се вдигнат санкциите", добави германецът.