Руснаци и беларуси отново ще бъдат допускани до участие в турнири по бокс под егидата на Международната боксова асоциация (ИБА), обявиха от организацията с официално съобщение.

Те ще могат да се състезават под флаговете на страните си и да имат право да слушат химните си, ако са най-високо на стълбицата в международни състезания.

Решението е взето от Съвета на директорите на ИБА. Президент на организацията, която след извънредния конгрес в Ереван в края на миналия месец влезе в открит конфликт с Международния олимпийски комитет, е руският бизнесмен Умар Кремльов.

На 4 март ИБА замрази участието на боксьори от двете страни в международни състезания, а преди и след тази дата най-големите спортни организации в света също предприеха мерки.

На практика руснаци и беларуси имат право да се състезават в малко спортове. А тези, които не са спрени (като например в тениса, но пък "Уимбълдън" излезе със забрана за състезатели от двете страни т.г.), играят само от свое име, без флаг и химн.

Това стана след препоръка на МОК на 28 февруари. Международната боксова асоциация е първата, която възстановява правата на руснаци и беларуси.