Русия ще обжалва в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана решението за забрана на спортистите с увреждания да участват на Зимните паралимпийски игри, които се откриват утре в Пекин. 

Това заяви министърът на спорта на Руската федерация Олег Матицин, цитиран от БТА.

Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча изваждане на всички руснаци от международни състезания и отнемане на домакинства на Русия. Международният паралимпийски комитет (МПК) първоначално не се съобрази и реши да допусне паралимпийците да стартират както олимпийците - без името на страната си, без флаг, делегация и химн, ако спечелят.

Същото се отнасяше за Беларус. Последва обаче реакция от много от участниците и заплахи за бойкоти. Тогава руснаци и беларуси бяха спрени. Обратът се случи за по-малко от 24 часа. 

„Разработваме правна позиция, за да заведем дела в защита на правата на нашите спортисти, предотвратяване на дискриминацията на национална основа и използването на спорта като инструмент за политически натиск“, заяви Матицин.

„Решението за отстраняване на нашия отбор е грубо нарушение на правата на спортистите и манипулиране на ценностите на Олимпийската харта. Неприемливо е да се прилагат каквито и да било санкции срещу паралимпийски спортисти, особено след като те вече са пристигнали на състезанието“, добави той.

В момента почти всички руски и беларуски спортисти не могат да участват в международни първенства и турнири. Така решиха федерациите на повечето спортове. Изключения са тенисът (там могат, но като неутрални) и Формула 1.

Никита Мазепин от тима на “Хаас” обаче получи забрана да влезе във Великобритания, така ще пропусне състезанието на Силвърстоун, ако не настъпи промяна дотогава. Възможно е и да напусне отбора.

А и други руски спортни организации се канят да обжалват в КАС, като например Футболния съюз на страната, който обяви в позиция, че ще оспорва изключването на всички отбори - национални и клубни, от международния футбол.