Работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната блокираха движението пред парламента.

Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари излязоха на протест днес, в деня на българския лекар, заради ниските си възнаграждения. 

Протестираме с искане за достойно заплащане, за добри условия на труд, за категоризация на труда на медиците, с настояване тя да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната, каза за БТА лидерът на синдикат „Защита“ Красимир Митов. Протестиращите са от Варна, Добрич, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и др.

Митов изрази очакванията на протестиращите за трайно решение на проблема със заплащането на труда на работещите в центровете за спешна помощ, а не само до края на годината. Искаме днес да бъдем чути, от две години си играем на избори, хората са загубили доверие в тях, въпреки че всички казаха, че ще подкрепят нашите искания, каза Митов в отговор на въпрос защо протестът е днес, след като Народното събрание все още не е започнало работа и няма одобрен държавен бюджет за следващата година.

"Този път няма да се откажем от исканията си. Когато се внесе бюджетът в Народното събрание, ще направим палатков лагер до приемане на исканията ни", допълни той. 

Протест имаше и в Русе. Фелдшерът Боян Българинов заяви пред БТА, че сред основните искания са промяна на категорията труд - от трета да премине във втора, както и достойно заплащане, обвързано с минималната работна заплата.

"Например шофьорите на линейки да получават три минимални работни заплати, като това да бъде основна база за надграждане на възнагражденията и за останалите служители", обясни Българинов.

Медиците искат увеличаване на средствата за ваучерите за храна, както и заплащането за нощен труд. 

"Искаме да има и Закон за Спешната помощ - да се знае кое е спешно и кое е неотложно състояние, да има глоба за повикване на линейка, ако състоянието на пациента не е спешно. Да има ефективни присъди за нападение над медици, да се привличат и млади кадри", каза още Българинов.  

В Центъра за спешна медицинска помощ в Русе и във филиалите в областта работят около 170 служители, а по щат трябва да са 192. Млади лекари не са постъпвали на работа от повече от 10 години.

Медиците в Шумен също протестираха символично и имаха готовност да реагират при спешни случаи. Те се включиха в националния протест на колегите си от центровете за спешна медицинска помощ в страната. 

В края на септември Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев каза тогава, че с тези средства ще бъдат компенсирани служителите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, така че да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор. Предварителните разчети показват, че лекарите ще бъдат компенсирани приблизително с 600 лв. месечно, фелдшерите – с 400 лв., медицинските сестри – с 350 лв., парамедиците – със 170 лв., шофьорите на линейки – с около 150 лв. , каза още министър Меджидиев и уточни, че сумите са прогнозни. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.