В обществото ни има 10-15 личности, които ни поляризират и разделят.

Това каза Стефан Янев, лидер на „Български възход“, в речта си по време на тържественото първо заседание на новия парламент. 

"Справедливостта обуславя функционирането на обществото по ред и правила, които трябва да се спазват от всички. В същото време в обществото ни има 10 или 15 личности, които ни разделят и поляризират, личности, чиято репутация е в основата на разделителни линии и липсата на диалог", посочи той.

"Коалицията ще работи за създаване на механизъм за одит на дейността на тези хора, който да завърши или с обвинение, или "да спрем отровата и злобата в ежедневието си", каза Янев. Според него "ако не го направим, рискуваме да превърнем държавата си в територия, а народът ни – в население".

Българският народ ни изпрати тук, в 48-ото Народно събрание, да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си или да демонстрираме партиен егоцентризъм, смята още той. 

По думите на лидера на най-малката парламентарна група в НС "посланието на коалиция „Български възход“ е ясно – да се държим подобаващо, като правим ясни послания с авторитет и изправен гръбнак, за да сме полезни на себе си и съюзниците ни".

Той заяви, че идеите за напускане на съюзите, демонстрациите на сляпо приемане на необмислени решения, декларативните мантри и действия, подвеждат съюзниците ни и нас самите. 

Стефан Янев припомни клетвата, която депутатите произнесоха – „във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“. Който работи в интерес на българския народ, на гражданското общество в България, е добре дошъл в лодката на „Български възход“ - заедно да плаваме срещу течението, каза той. И определи като опонент този, който работи против три „с“ – сигурност, справедливост и солидарност.