Германският канцлер Олаф Шолц нареди трите останали атомни електроцентрали в страната да продължат да работят до средата на април, тъй като енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, вреди на икономиката, предаде Би Би Си.

Първоначално Берлин планираше да затвори и трите до края на тази година.

Заповедта на Шолц е в противовес на исканията на Зелените в неговата коалиция, които искаха две централи да останат в режим на готовност, за да бъдат използвани, ако е необходимо. Ядрената енергия осигурява 6% от електричеството на Германия. Но след нахлуването на Русия в Украйна цените на газа скочиха. Кризата също подтикна Берлин да рестартира затворените въглищни електроцентрали, въпреки че планът е постепенно да се откажат от въглищата - най-мръсният източник на енергия.

Третият коалиционен партньор на Шолц, свободните демократи, приветства хода му да запази ядрената енергия като част от енергийния микс. Трите останали ядрени централи са Isar 2, Neckarwestheim 2 и Emsland.

Шолц също призова министерствата да представят "амбициозен" закон за повишаване на енергийната ефективност и да въведат в закон постепенното премахване на въглищата до 2030 г. Миналата седмица климатичната активистка Грета Тунберг каза, че е било "грешка" Германия да продължи с извеждането от експлоатация на ядрена енергия, докато отново прибягва до въглища.