Конюнктурните индикатори през първото тримесечие на 2022 г. показват забавяне на растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) спрямо края на 2021 г. Очакваме войната в Украйна да доведе до влошаване на перспективите пред българската икономика през второто и третото тримесечие на 2022 г. най-вече по линията на по-слабо външно търсене на стоки и услуги, повишаване на цените на основни суровини на международните пазари и влошаване на нагласите на икономическите агенти.  Това пише в редовния тримесечен Икономически преглед на Българската народна банка (БНБ), публикуван на сайта й.

В цените на финансовите инструменти започнаха да се отразяват засилващи се очаквания на пазарните участници за съществено повишаване на лихвения процент по депозитното улеснение на ЕЦБ през втората половина на 2022 г., посочват от БНБ. Тези тенденции в международната среда предполагат забавяне на растежа на икономическата активност в България вследствие на по-слабо външно търсене и съответно износ на стоки и услуги, запазване на неблагоприятните условия на търговия за страната и влошаване на условията за финансиране както за правителството, така и за частния сектор. 

Салдото по текущата и капиталовата сметка за последните 12 месеца към февруари 2022 г. беше на дефицит в размер на 0,3 на сто от БВП, който се определяше главно от по-силното нарастване на годишна база на вноса на стоки спрямо износа. Същевременно кумулативно за последните 12 месеца към февруари 2022 г. по финансовата сметка се наблюдаваше нетен приток на средства в размер на 1,7 на сто от БВП, за който допринесоха най-вече входящите потоци, свързани с преки инвестиции, както и разпределените на 24 август 2021 г. за България специални права на тираж (СПТ). В резултат на тези обстоятелства брутните международни валутни резерви на страната по платежния баланс с натрупване за последните 12 месеца се повишиха към февруари с 3 млрд. евро., пише в анализа.

През първото тримесечие на 2022 г. беше пречупена наблюдаваната от септември 2021 г. тенденция към забавяне на годишния растеж на депозитите на неправителствения сектор в банковата система. Тази динамика се определяше изцяло от ускоряването на годишния растеж на депозитите на нефинансови предприятия. Влияние за наблюдаваното ускорение е възможно да оказва отложеното изпълнение на инвестиционни проекти в условията на по-голяма несигурност в икономическата среда. В сектора на домакинствата се запази тенденцията към забавяне на растежа на депозитите, за което оказва влияние намаляването на реалния разполагаем доход на домакинствата в резултат от ускоряването на инфлацията. Същевременно силно отрицателните реални лихвени проценти по депозитите и запазващите се такси, прилагани от банките за поддържането на парични наличности над определен размер, най-вероятно продължават да стимулират домакинствата да пренасочват своите спестявания от депозити към алтернативни възможности за инвестиране или запазване на стойността, отчитат от БНБ.

Годишната инфлация, измерена чрез Хармоничния индекс на потребителските цени (ХИПЦ), продължи да се ускорява и възлезе на 10,5 на сто през март 2022 г. (спрямо 6,6 на сто в края на 2021 г.). За това допринесе най-вече поскъпването на хранителните продукти и транспортните горива в условията на растеж на цените на енергоносителите (най-вече петрол и природен газ) и на храните на международните пазари, чиято възходяща динамика се ускори допълнително след инвазията на Русия в Украйна в края на февруари 2022 г. Базисната инфлация също се ускори до 6,3 на сто през март 2022 г. в условията на повишаване на потребителските разходи на домакинствата, нарастване на цените на потребителските стоки в основните търговски партньори на България и косвени ефекти от поскъпването на енергийните продукти и храните. В групата на стоките и услугите с административно определяни цени се наблюдаваше ускорение на инфлацията спрямо края на 2021 г., за което допринесе най-вече поскъпването на услугите по газоснабдяване и вътрешно селищен обществен транспорт. Очакваме общата инфлация да продължи да се увеличава през второто и третото тримесечие на 2022 г. Това ще се определя от проявлението на преки и косвени ефекти на по-високите международни цени на основни селскостопански продукти и енергоносители (петрол, природен газ и електроенергия), които ще продължат да оказват влияние за повишаване на разходите за производство на фирмите.

БТА