България получава отсрочка и ще може да продължи да внася руски петрол по море до края на 2024 г.

Това става ясно от шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, одобрен тази сутрин на писмена процедура от Съвета и публликуван в Официален вестник на ЕС.

Отсрочката бе поискана от българското правителство. То заплаши, че в противен случай ще наложи вето на пакета.

Заради руската агресия в Украйна ЕС реши да не бъде повече зависим от руския петрол. Отказът ще става постепенно. До 6 месеца ще бъде прекратен вносът на суров петрол, а до края на годината – на рафинирани продукти.

Изключения се правят за България, Хърватия, Унгария, Словакия и Чехия.

Санкциите се налагат в светлината на продължаващата руска агресия в Украйна и подкрепата от страна на Беларус.

„С днешния пакет засилваме ограниченията на способността на Кремъл да финансира войната. Забраняваме вноса на руски петрол в ЕС и с това прекъсваме значителен източник на приходи за Русия. Отрязваме още руски банки от международната платежна система SWIFT. Санкционираме и отговорните за зверствата, извършени в Буча и Мариупол, и забраняваме още дезинформационни действия, активно допринасящи за военната пропаганда на президента Путин“, изтъкна лъвховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Петрол 

ЕС реши да забрани закупуването, вноса или трансфера на суров петрол и някои петролни продукти от Русия. Постепенният отказ от руски петрол ще отнеме 6 месеца, а на рафинирани продукти – 8 месеца.

Предвидени са временни изключения за тези страни членки,които поради географското си положение имат специфична зависимост от руските доставки и нямат гарантирани алтернативни варианти.

• Поради особеното географско положение на България за ограничен период от време следва да бъде предоставена специална дерогация от забраната за внос на суров петрол по море и на нефтопродукти, е записано в решението, огласено днес следобед в Официален вестник на ЕС.

• Считано от 5 декември 2022 г., компетентните органи на България могат да разрешат изпълнението до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г Може да бъде разрешено и изпълнението на допълнителни договори, необходими за  закупуването, вноса или трансфера на суров петрол, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнасяни от Русия. Това може да става чрез дерогации от забраната за закупуването, вноса или трансфера, пряко или непряко, на суров нефт или нефтопродукти, ако те са с произход от Русия или се изнасят от Русия, както и на забраната за прякото или непрякото предоставяне на техническа помощ, брокерски услуги, финансиране или финансова помощ или всякакви други услуги.

Изключения са направени и за страните без излаз на море – Чехия, Словакия и Унгария. Те са почти изцяло зависими от вноса на руски петрол. Те ще могат да продължат да го внасят по тръбопровода „Дружба“. Същевременно ако тези доставки бъдат прекъснати по независещи от държавите членки причини, вносът на суров нефт, превозван по море от Русия, трябва да бъде разрешен чрез извънредна временна дерогация до възобновяването на доставките по тръбопровод или докато Съветът реши, че забраната за внос на суров  петрол, доставян по тръбопровод, следва да се прилага по отношение на тази държава членка.

Облекчения получава и Хърватия. Поради специфичната ситуация в страната, свързана с необходимостта нейната рафинерия да осигурява редовни доставки на вакуумен газьол за функционирането си,  националният компетентен орган трябва да може да разрешава закупуването, вноса или трансфера на руски вакуумен газьол за определен период от време при определени условия.

Необходимо е да се забрани последващото прехвърляне, транспортиране или препродажба на суров петрол от Русия, доставен в държава членка по тръбопровод, на други държави членки или на трети държави. Трябва също така да се забрани, след изтичането на преходен период от 8 месеца, по-нататъшното прехвърляне, транспортиране или препродажба на нефтопродукти, получени от такъв суров петрол, на други държави членки. Поради специфичната зависимост на Чехия от такива нефтопродукти следва да ѝ бъде предоставен допълнителен десетмесечен срок за получаване на алтернативни доставки.

Руски и беларуски банки

ЕК разширява забраната за осигуряване на специализирани финансови услуги, известни като SWIFT, на още три руски кредитни институции. Това са Сбербанк (най-голямата банка в страната), Московската кредитна банка (МКБ) и Руската селскостопанска банка. Санкционирана е и Беларуската банка за възстановяване и развитие (ББВР).

Радио и телевизия

ЕС спира излъчванията на още три руски държавни медии – „Россия РТР/РТР Планета“, „Россия 24/Russia 24“ и TV Centre International. Тези медии са използвани от руското правителство като инструменти за манипулиране на информацията и разпространение на дезинфоррмация за нахлуването нв Украйна, включително пропаганда, с цел десталиризиране на съседните на Русия държави и на ЕС и неговите страни членки. В съответствие с хартата за основните права тези мерки няма да попречат на тези медии или служителите им да извършват в ЕС различна от предаванията дейност като например проучвания и интервюта.

Ограничения на износа

ЕС разширява списъка на лица и образувания, засегнати от ограниченията на износа на стоки с двойна употреба и технологии. Мерките засягат и руски, и беларуски образувания. ЕС ще разшири списъка на стоките и технологиите, които могат да помогнат за технологичното засилване на секторите на отбраната и сигурността в Русия. Той ще включва 80 химикала, които могат да бъдат използвани за производството на химически оръжия.

 Консултантски услуги

ЕС ще забрани предоставянето на счетоводни, пиар и консултантски, както и облачни услуги за Русия.

Санкционен списък

Съветът реши да санкционира още лица и образувания, отговорни за зверствата, извършени от руските войски вн Буча и Мариупол,подкрепящи войната лица, както и членове на семействата на включенитев списъка олигарси и представители на Кремъл. Ще бъдат наложени мерки и на компании в сферата на отбраната и на финансови организации.