"Дали Бойко Рашков ще оглави КПКОНПИ е въпрос към премиера. Знам, че се обсъжда неговото име".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред бТВ, малко след като премиерът по-рано през деня обяви, че имена за казване на този етап няма и бил много доволен от работата на Рашков като министър.

Днес Атанасов обясни, че се търси механизъм да бъде динамизирана КПКОНПИ.

"Към настоящия момент не върши нищо. Там е на самотек. Дори и без промени в закона, при сега действащо законодателство, трябва да има солидно ръководство, което да прилага закона, това сега не се прави", каза Атанасов.

Както е известно, парламентът освобори Сотир Цацаров като титуляр на антикорупционната комисия още преди месеци и оттогава насам начело е заместникът на Цацаров Антон Славчев. Управляващите така и не назначиха ново лице - с идеята, че е в ход реформа в законодателството и чак тогава готвената нова комисия трябва да има титуляр, избран от сегашното мнозинство. Но реформата забуксува. А името на Рашков бе спрегнато преди ден и припознато именно от Атанас Атанасов.

Днес той допълни, че ще има промени и във вътрешната организация на МВР.

"Ще се предприемат вътрешни структурни размествания, някои от РПУ ще станат участъци", каза Атанасов.

И допълни, че се подготвят изменения в НПК, с които разслеващите полицаи да имат по-широки правомощия.

"Става въпрос за действия по горещи следи да се образуват досъдбени производства, незабавно се уведомява прокуратурата. Разследването трябва да е основна функция на МВР", обясни Атанасов.

Той призна, че парламентът буксува. Според него това се дължи на "абсолютно саботажна дейност" от опозицията.

"След слизането на ГЕРБ от власт парламентът влезе във фокуса на българското общество, това беше една от целите на промяната", каза Атанасов.

И допълни, че различните мнения в коалицията не са проблем, защото е важно всичко да бъде прозрачно във властта.