Министерството на труда и социалната политика ще поиска в актуализацията на бюджета да бъде предвидено увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%. 

Това съобщи днес пред БНТ ресорният министър Георги Гьоков. Думите му са новина, защото до момента такава мярка не е артикулирана от управляващите. Все още няма никакви разчети колко ще струва това и дали ще надуе допълнително дефицита в края на година. Припомняме, че финансовият министър Асен Василев от месеци повтаря, че колкото и нови пари да се раздадат с актуализацията, такова надуване няма да има. 

Искането на Гьоков е увеличението да влезе в сила още от първи юли. Не е ясна и позицията на самия Василев, въпреки че в началото на май стана ясно, че е поел ангажимент за увеличение на заплатите на служителите на МВР. 

Другата новина от Гьоков дойде по отношение на вече официализираното предложение на МТСП за изчисляването на максималния осигурителен доход (МОД). Досега той се определяше административно и от политически съображение. Сега ще се направи опит за създаване на формула на автоматично увеличение. Идеята е МОД да е равен на 2,2 до 2,5 средни работни заплати. Този метод обаче все още не е обсъждан нито в коалицията, нито в тристранния съвет за сътрудничество. Простата сметка показва, че ако приемем сегашната средна заплата от 1593 лв., то значи МОД трябва да е 3504 лв. В момента той е 3400 лв. 

Гьоков днес за пореден път коментира и опасенията на икономисти, че мерките на властта не са антиинфлационни и не са таргетирани. 

"Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са в подкрепа на всички хора. Те са антикризисни социални мерки за българите и за бизнеса - да могат да минат по-леко през кризата. Не са мерки "на парче", защото всички предложения на коалиционните партньори бяха събрани, дебатирани и бяха приети тези, около които имаше консенсус. Така че аз не бих нарекъл това работа "на парче". Работа "на парче" е, когато някой предприема действия без посока, а това са координирани мерки."

И още нещо - днес министърът призна, че ресорното му ведомство иска увеличение и на минималната работна заплата, но бе ясен - нито Асен Василев, нито работодателите са съгласни и затова не смята, че има шанс за второ такова увеличение през тази година.