Шофьорът на камиона, прегазил 19-годишно момиче в София, е привлечен като обвиняем от прокуратурата, съобщава държавното обвинение. Както обяви вчера зам.градският прокурор Иво Илиев - засега е по члена за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на причинена катастрофа заради нарушаване на правилата за движение.

Камион на фирма за минерална вода вчера удари тийнейджърката на "зебра" при отлична видимост, влачи я десетки метри, помете дърво и се спря в автобусна спирка на бул. "Гоце Делчев". На спирката като по чудо не е имало хора.

На Валентин Иванов му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. Очаква се прокуратурата да прецени, дали ще иска от съда и постоянното му задържане.

Няма данни на шофьора да му е прилошало, съобщиха вчера медии.

След катастрофата той е в "Пирогов" под полицейска охрана. От лечебното заведение днес съобщиха, че най-вероятно той ще бъде изписан в понеделник.

Сутринта зам.-главният секретар на МВР обяви, че водачът е на 59 г., но е шофьор относително отскоро - от около 40-годишен.

Той имал 7 наказатели постановления досега - основно за дреболии. Има налагани глоби по фиш - за липса на колан, за невключени светлини. Издаден му е и един фиш за каране с превишена скорост през септември, коментира в студиото на медията Станимир Станев.

Ето и пълния текст на прокурорското съобщение от днес:

СГП обвини и задържа за срок до 72 часа водача на товарен автомобил, който при катастрофа причини смъртта на 19-годишно момиче

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем 59-годишния В. И. и го задържа за срок до 72 часа във връзка с пътнотранспортно произшествие, в резултат на което почина 19-годишната В. С.

Досъдебното производство по случая е образувано на 14.10.2022 г. в условията на неотложност с оглед на местопроизшествие и се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към Отдел „Разследване“ при СДВР под ръководството и надзора на СГП.

В началния етап на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни, за да се направи обоснован извод, че на 14.10.2022 г. около 09:40 ч. на бул. „Гоце Делчев“ в гр. София, при управление на товарен автомобил, В. И. е нарушил правилата за движението по пътищата, като не пропуснал движещата се по обозначена пешеходна пътека В. С., и е реализирал пътнотранспортно произшествие, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на В. С., която починала „на място“. В. И. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. последно, б. „б“, пр. 1 във вр. с ал. 1, б. „в“, пр. 1 във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Пробите за употреба на алкохол и наркотични вещества на водача са отрицателни.

Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона.