"Има свидетели - те твърдят, че в района на пешеходната пътека камионът, превозващ минерална вода, е ударил пресичащо момиче. То е било влачено около двайсетина метра. След това камионът се удря в спирката. За щастие на нея не е имало хора."

Така описа днес заместник градският прокурор на София Иво Илиев ужасяващия случай, при който камион с минерална вода уби момиче на 19 г., помете дърво и след известно време движение по тротоара се спря в спирка на градския транспорт в кв. "Стрелбище".

"Като гледам разстоянието, като гледам тялото и камиона - и при ограничение от 30 км/ч, скоростта е била доста висока", смята Илиев.

Той добави, че на пръв поглед няма следи от спирачен път (цялото официално съобщение на прокуратурата вижте най-долу - б.р.)

Днес към 10 ч. бе съобщено, че камион се е врязал в спирка на градския транспорт в София и е загинала млада жена.

Ужасяващият инцидент се е случил на бул. "Гоце Делчев", на кръстовището с ул. "Орехова гора" откъм кв. "Стрелбище". 

На кадри от групата "Катастрофи в София" се вижда, че МПС-то първо е сгазило момичето, а след това се е спряло в спирката, която буквално е премазана.

Преди това камионът доста време се е движил по тротоара и по чудо няма още пострадали. БНТ цитира свидетели, според които той се е движел с 60-70 км/ч в града - видимо доста по-бързо от позволеното. Неголямото "Мицубиши Фузо" е със смолянска регистрация - разкарва известна марка вода от региона.

За щастие на самата спирка не е имало никого. Тя обслужва само рейс №83.

Водачът на камиона е в "Пирогов". Мъжът е на 53 г. - засега не е ясно защо е изгубил управление.

По-късно през деня от "Пирогов" обясниха на кратък брифинг, че той е "дезориентиран, най-вероятно в резултат на комоцио, което е получил".

Отрицателни са тестовете за алкохол и наркотици. По-късно се очакват резултатите от кръвните проби. Има лека травма на главата.

Остава за лечение в неврохирургията на "Пирогов", без опасност за живота.

От тези снимки на Иво Никодимов от БНТ се вижда цялата ситуация:

Иначе от Софийската градска прокуратра заявиха на място, че започва досъдебно производство под техен надзор - най-вероятно за причиняване на смърт, вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Само преди дни - отново в София, но в жк "Младост" автобус по подобен начин се удари в близост до спирка на градския транспорт. Тогава обаче нямаше сериозно пострадали.

Ето и днешното съобщение на СГП:

Под надзора на СГП започна разследване на пътнотранспортно произшествие, настъпило на 14.10.2022 г. на столичния бул. „Гоце Делчев"

Под ръководството и надзора на прокурор от СГП се провеждат активни действия по разследване на пътнотранспортно произшествие, настъпило днес на столичния бул. „Гоце Делчев".

Досъдебното производство по случая е започнало в условията на неотложност с оглед на местопроизшествие и се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления" към отдел „Разследване" на СДВР. На място незабавно са пристигнали дежурният прокурор в отдел „Криминален" на СГП заедно със заместник-градски прокурор, ръководещ отдел „Криминален" на СГП. Предприети са незабавни действия за събиране и запазване на доказателства и за установяване на всички факти по случая.

В рамките на законовите си правомощия СГП ще извърши всичко необходимо, за да бъдат изяснени причините за възникване на пътнотранспортното произшествие и да бъде осигурено пълно, обективно и всестранно разследване.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.