Бившият шведски премиер Стефан Льовен е новият президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), предаде БТА.

Той бе избран с 2255 гласа „за“, нито един „против“ и 7 „въздържали се“ на партийния конгрес в Берлин. Така Льовен наследи досегашния президент Сергей Станишев, който 11 години беше начело на европейската левица.

Станишев предаде червена щафета на своя наследник и му пожела левицата да е първа политическа сила на изборите за Европейски парламент през 2024 г. В момента парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) е втората по големина в ЕП след Европейската народна партия (ЕНП).

Льовен обяви, че подготовката за европейските избори започва още отсега.

Новият президент на ПЕС е роден през 1957 г. Той бе лидер на Социалдемократическата партия (СДП) в страната си през 2012-2021 г. и премиер на Швеция от 2014 до 2021 г.

От сиропиталището до управлението на Швеция

Стефан Льовен е израснал в сиропиталище, стана ясно от речта след неговото избиране. Тя бе цитирана във фейсбук от българския евродепутат Петър Витанов.

„След като ме родила, майка ми била принудена да ме остави в сиропиталище. Обстоятелствата били толкова тежки, че не можела да се грижи и за двамата си сина.

Едва ли можем да си представим колко ѝ е било трудно да остави детето си. Но го направила, знаейки, че обществото ще осигури на сина ѝ по-добър живот, отколкото самата тя би могла. Така съм попаднал при приемните си родители, които ми дадоха сигурността и любовта, полагащи се по право на всяко дете“, каза шведският политик.

Тази история всъщност оформя убежденията му на социалдемократ, коментира Витанов.

„Борбата за човешкото достойнство изисква равенство, което е предпоставка за свободата на всички хора. А най-важното условие за постигане на равенство е общество, изградено върху солидарността“, допълни Льовен.

ПЕС иска България в Шенген

На конгреса си ПЕС прие резолюция, призовваваща за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Тя бе приета единодушно, без нито един глас „против“ или „въздържал се“.

На 18 октомври Европейският парламент трябва да гласува подобна резолюция на пленарна сесия в Страсбург.

Последна дума обаче има Съветът на ЕС. Надеждите са, че това ще стане факт най-късно през декември т.г.