След 11 години начело на ПЕС Сергей Станишев се оттегли от председателския пост и отказа да се кандидатира за нов мандат.

За нов председател се канидатира бившият премиер на Швеция Стефан Льовен.

Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събраха днес на конгрес в Берлин, Германия, за да обсъдят предизвикателствата, пред които е изправена Европа. В рамките на двудневния форум ще бъде избран и новият председател.

В средата на септември Сергей Станишев обяви решението си да не се кандидатира за четвърти поред мандат начело на ПЕС. Причините са политически, каза той тогава. А наскоро поясни, че едно от важните условия да си лидер на европейските социалисти е, партията ти у дома да е силна - което не може да се каже в момента за БСП.

Станишев, който от 11 години е начело на ПЕС, посочи, че не е търсил номинация от ръководството на БСП за нов мандат, защото освен личен авторитет е необходим и авторитет на партията, която издига кандидата. Той самият съобщи още, че има постъпила кандидатура на Стефан Льовен.

„Радвам се на тази номинация, той е много успешен министър-председател два мандата“, коментира Станишев.

Пред членовете на конгреса Станишев изброи предизвикателствата пред Европа през зимата и призова към национални планове, които да подпомагат гражданите. Той също така посочи и че само до преди няколко години Европа е била управлявана от консервативни партии, а днес левите отново са във възход.

Утре новоизбраният лидер на ПЕС ще произнесе реч пред делегатите. Ще говори и домакинът на форума - германският канцлер Олаф Шолц. Изборният конгрес се провежда под надслов “С кураж. За Европа“ (With courage. For Europe). В него участват левите премиери в Европа, партийни лидери от лявото политическо семейство ­– 33 партии членки, 12 асоциирани и 12 наблюдатели, еврокомисари, евродепутати, делегати, активисти, международни гости и медии.

Във фокуса на дебатите днес и утре са подкрепата за Украйна, изхода от кризите, цените, инфлацията, енергетиката, зеления преход и социалните решения.