Ръководството на "Ливърпул" поиска от министъра на спорта на Франция Амели Удеа-Кастер да се извини за коментарите по адрес на феновете на отбора след финала на Шампионската лига, предаде "Скай Спортс". 

Привърженици на "Ливърпул" бяха напръскани със сълзотворен газ, след като чакаха на огромни опашки, а първият съдийски сигнал закъсня с близо 40 минути.

Вчера Удеа-Кастера обвини привържениците на "червените" за хаоса преди двубоя с "Реал" (Мадрид) в Париж. Министърът цитира данни на френското МВР, според които 30-40 хиляди са дошли на "Стад дьо Франс" без билети или с фалшиви.

"Бяхме изненадани да чуем подобни коментари в ситуация, в която нямаше време да разберем какво се е случило. До момента не е имало независимо разследване, което да установи всички факти. И да се правят изводи преди края на това разследване е напълно неприемливо, каза изпълнителният директор Били Хоган.

Нашите фенове получиха информация от УЕФА, че могат спокойно да отидат на стадиона, което направиха и бяха там навреме. Но проблемите започнаха веднага щом пристигнаха на стадиона.

В началото не повярвахме, когато чухме тези коментари. Председателят на Борда на директорите ни Том Уърнър изпрати писмо до френския спортен министър, в което изрази нашата позиция и поиска извинение за феновете."

Представители на френските власти, полицията и организаторите на мача се срещнаха в понеделник, за да прегледат събитията. Те обявиха, че между 30 и 40 хиляди британци са били без билети или с фалшиви, а освен това показаха някои от фалшификатите.

УЕФА потвърди, че ще бъде направен "независим и изчерпателен анализ на хаотичните сцени".

От УЕФА първоначално заявиха, че забавянето е заради късното пристигане на фенове, след което каза, че проблемите са били от друго естество.

Съобщението на УЕФА дойде, след като министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен потвърди твърденията за фалшиви билети, заявявайки, че измамата е извършена на "индустриално ниво".

А френските транспортни синдикати приветстваха успеха на стачката по време на финала.

"Успехът на стачката по време на финала на Шампионската лига доведе до ясна демонстрация на силата за синдикатите", се казва в съвместно изявление на организациите, представляващи работниците в мрежите за обществен транспорт в Париж.

Синдикатите също заплашиха с друга стачка в петък, която ще съвпадне с мача между Франция и Дания от Лигата на нациите. Те искат по-добро заплащане и условия на труд.

Британският премиер Борис Джонсън описа сцените пред "Стад дьо Франс", при които някои фенове, включително деца, бяха напръскани със сълзотворен газ от френската полиция, като "дълбоко разочароващи". Така скандалът стигна политическо ниво.