Европейската комисия да проучи как да бъде спряно поскъпването на енергията, включително чрез въвеждането на временни тавани на цените на вноса на енергийни ресурси, когато това е възможно.

Призивът се съдържа в заключенията на завършилия днес двудневен специален Европейски съвет в Брюксел.

Вчера лидерите на страните членки одобриха забраната за внос на руски петрол по море, но бе направено изключение за доставките по тръбопроводите. Това е част от шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Той трябва да влезе в сила още тази седмица, увери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Днес държавните и правителствените ръководители направиха преглед на постепенния отказ на страните членки от газа, петрола и изкопаемите горива от Русия, който трябва да бъде осъществен възможно най-бързо.

Като пример за постепенен отказ от петрола Фон дер Лайен посочи Германия. В началото на годината 35 на сто от вноса й на „черно злато“ е бил от Русия. А сега вече процентите са само 12.

Фон дер Лайен припомни, че Москва вече спря газа за пет страни членки (сред тях и България – б.р.). Предстои спирането на подаването за още две страни. Отговорът на това е стратегията REPowerEU.

„ЕС търси други, по-надеждни доставчици. Това усилие дава резултат. Доставките на втечнен природен газ от други части на света извън Русия се удвоиха през първото тримесечие на годината в сравнение с миналата година“, посочи Фон дер Лайен.

Една от най-важните цели е запълване на хранилищата в Съюза. Те вече са запълнени с 41 на сто от капацитета си. И това е с 5 процентни пункта повече, отколкото по същото време през 2021 г., отбеляза председателят на ЕК.

Днес лидерите са обсъждали и сигурността на прехраната, за която има сериозна опасност заради руската агресия в Украйна. В момента там са блокирани 20 милиона тона пшеница, които страната не може да изнесе, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Това количество спешно трябва да излезе от Украйна и ЕС създаде за целта коридори на солидарността. Част от пшеницата ще дойде в ЕС по шосетата и железопътните линии.

„По-скъпо е, но този товар трябва да напусне Украйна“, категорична бе Фон дер Лайен.

Най-добрият вариант би бил отварянето на морски коридор в Черно море, смята председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В мирно време Украйна е изнасяла 5 милиота тона месечно, припомни Фон дер Лайен. Сега Ес се опитва да гарантира месечен експорт между 200 000 и 1 милион тона чрез зелените коридори.

Колкото до варианта за износ през Беларус, а оттам по Балтийско море, Шарл Мишел не вижда такава възможност поне на този етап, тъй като ЕС е наложил санкции и на режима в Минск.

Същевременно ЕС засилва собственото си производство на храни. Очаква се рекорден износ на зърнени храни в размер на 40 милиона тона за периода 2022-2023 г. Брюксел призовава всичките си международни партньори да не ограничават световната търговия със селскостопански продукти.

ЕС трябва да помогне с нови технологии за увеличаването на производството на храни и в Северна и Субсахарска Африка, допълни председателят на ЕК. Този регион е сред най-застрашените от глад и може сериозно да пострада заради намаления износ от Украйна.

Самата Фон дер Лайен ще посети Египет в средата на юни и ще обсъди тези въпроси с президента Абдел Фатах ал Сиси.