Интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на страната се прекратява, обяви вицепремиерката Калина Константинова в обръщение в социалните мрежи.

Това означава, че всички, които са настанени в хотели по Черноморието, ще бъдат прехвърлени в буферните центрове в Сарафово и Елфово. Това стана след като в последните дни опитът да бъдат преместени украинците бе неуспешен и мнозинството автобуси, организирани от държавата, пътуваха празни.

Константинова подчертава, че в България са пристигнали над 300 хил. души и над 110 хил. от тях са получили право на временна закрила и подслон. 

"Да, сигурно има хора, които сса получили социални помощи със закъснение. Сигурно има такива, за които е трябвало известно време да се организира лечение. Сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?"

Направихме всичко възможно, за да не разпъваме палаткови лагери, "както е в останалите държави", добавя тя. И подчертава, че на украинците им е било съобщено, че мярката с настаняването в хотелите е временна и не може да продължи след 31 май.

Вместо това обаче властите получили "редица персонални искания", и то не от хората в уязвими групи.

"След като не получихме достоверна и навременна информация от вас, след като до последно не съобщавате на медиаторите и екипите на терен за вашите намерения - прекратяваме интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", добавя Константинова.

Част от украинците знаели, че ще се прибират в Украйна, но искали да седят до последния ден "на плаж", други искали да знаят дали има климатик там, където ще бъдат настанени. 

"Докато не разберем с точност колко точно хора имат истинска нужда от подслон, нямаме друг избор, освен да настаним всички други в тези буферни центрове."

В тези центрове условията са базови, но напълно отговарят на изискванията по директива, подчертава тя. Ще се грижим за тези хора, подчертава тя, но те "трябва да осъзнаят, че има отговорности".

"Нашата съпричастност продължава да е все такава голяма и безгранична, но нашите възможности да предложим повече от палатки и фургон бяха необяснимо саботирани. Закрилата е право, а не задължение, затова няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон", добавя Константинова.