Премиерът Кирил Петков обвърза, макар и непряко, членството на „Продължаваме промяната“ (ПП) в либералната група "Обнови Европа" (АЛДЕ и ЕДП) със съжителството с партията на Делян Пеевски.

"За да сме вътре ние, трябва да има ясни правила, които да дават стандарт, че хора, които са с висок риск от корупция, не са членове там", отговори той на въпрос на Клуб Z.

Той разговаря с български журналисти преди започването на специалния Европейски съвет в Брюксел. Преди срещата на върха Петков участва във форум на европейските ръководители от ОЕ. Те са обсъждали нови стандарти на партията.

В същата парламентарна група членува и ДПС, която има трима евродепутати. Клуб Z го попита дали влизането на партията му в ОЕ означава, че Движението трябва да я напусне.

"По-скоро бих попитал какво ДПС трябва да направи, за да се чувства част от този нов стандарт. Как биха оправдали хора от американския списък „Магнитски“ да са в техните ръководни роли в първия ред на парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция", отговори министър-председателят.

Той имаше предвид санкциите срещу българския депутат Делян Пеевски, наложени по американския „Закон Магнитски“.

Петков също така увери, че френският президент Еманюел Макрон, премиерите Марк Рюте на Нидерландия, Александър де Кро на Белгия и Ксавие Бетел на Люксембург много биха искали ПП да е част от семейството на евролибералите.

"Единственото условие, които исках да обсъдим и ще продължим да обсъждаме, е, че за мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локалното ниво до Брюксел. Което означава да има нов стандарт на европейските политически семейства. Така, че  да не си затваряме очите за локална корупция, а на брюкселско сниво да се чувстваме, че всичко е наред", допълни Петков.

По думите му Макрон и Рюте се съгласили с него, че това е новата Европа на правилата и закона, без корупция.

Днес от ОЕ са отправили една „много топла покана“ към ПП, каза още Кирил Петков. Първо самата партия трябва да обсъди новите стандарти.