Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще върне обратно имперските мерки като паунд, унция и ярд.

Точно за юбилея от качването на кралица Елизабет II на трона Джонсън обяви, че започва дискусия за връщане към старите мерки.

От 1973 г. Великобритания използва задължителните за ЕС грам, килограм и метър.

Премиерът обаче иска британските търговци да могат да използват вместо това и паунд и унция. Те сами ще избират в какви мерки продават. Шампанското също ще се лее вече в пинти.

Много млади британци никога не са ползвали имперските мерки и не знаят точно колко е един фут (30,48 см), течна унция (28,4 милилитра), галон (4,546 литра).

Пинтата обаче остана популярна в много барове, защото наливната бира не бе ограничена от европейските мерки и британците настояваха за допълнителните 68 милилитра бира (спрямо стандартните 500 мл). Инчовете пък се ползват от американците, съответно и от световните технологични стандарти за екрани и са познати и на най-малките.

И досега на Острова ползват в ежедневния език камък (stone, 6,35 кг) - според някои шегаджии, защото така надебеляващата британска нация не усеща толкова тежко нарастването на обиколката (едно е да надебелееш с 20 килограма, друго е "само" с три камъка).

Опозицията обвини Джонсън, че се опитва да отклони вниманието от набиращия сили скандал „Партигейт“. Консерваторите пък тържествуваха за края на "метричния кошмар".