Русия е изнесла от Мариупол към Ростов на Дон 3000 тона желязо и железни произведения, съобщи в Telegram отговорникът по правата на човека към Върховната Рада Людмила Денисова.

"Мародерството на окупираните територии от страна на руснаците продължава. След кражбата на зърно, сега от Мариупол се изнасят тонове желязо, за целта руснаците дори са разминирали част от пристанището", съобщи тя.

По нейни данни до влизането на руснаците в Мариупол там са се съхранявали 200 000 тона желязо, на стойност 150 млн. долара.

"Със своите действия руснаците нарушават Женевската конвенция от 1949 година, с която е задължително опазването на населението и превзетите градове", посочи още тя.

Освен зърно и желязо по данни на украинците руснаците крадат и картофи, цвекло и зеле. Руските окупатори станаха известни и с изнасянето на перални, печки и домашна техника от домовете на цивилните, с което украинците се подиграваха постоянно в началото на месеца.

Далеч по-тежките нарушения на Женевската конвенция обаче са свързани с хилядите цивилни, убити от войските на московския диктатор - за момента са потвърдени над 4000 цивилни жертви, близо 200 от тях - деца.