Тенденцията е цената на горивата да спадне.

Това посочи в "120 минути" по бТВ в неделя директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Според него причината да не намаляват цените по бензиностанциите е, че доставките са купувани на по-висока цена.

"Трябва да се отчете, че едни доставки са в период от 14-21 дни. Купувани са на повисока цена, те идват, преработват се, търгуват се между дружества преди да стигнат до краен потребител. Така че, ако един танкер е купуван на определена цена, съвсем нормално е тази цена поне 21 дни да бъде различна от котировката към момента", обясни той.

Шефът на НАП смята, че "Лукойл" ще декларира печалба за 2021 г.

"Основният проблем с това неплащане, тези загуби на „Лукойл“ се дължат на периода 2014 – 2015 г. Една от големите суми, заради които те (в рафинерията - бел. ред) все още плащат и отчитат загуби, е една много голяма инвестиция в размер на 1,5 млрд евро за инсталация за преработка на тежки метали, която са изградили 2015 г. Разходът, който са направили, все още се използва като т. нар. данъчен щит, тоест всяка една печалба след тази година отива за покриване на тези разходи", разясни Спецов.

"30 юни е срокът, в който те трябва да подадат декларация по корпоративно облагане, за да видим крайната годишна печалба, но текущите показатели са много добри по отношение на ДДС-то, така че аз съм убеден, че ще декларират добър размер на печалба“, добави той.

На въпрос за изтеклата чернова на законопроект ала "Магнитски" шефът на НАП реши да коментира по принцип, че България има нужда от текстове, които да регламентират какво е поведението на властите спрямо действието на такива списъци.