Европейската комисия предлага на България преходен период за спирането на вноса от петрол от Русия до юни или декември 2024  г., предаде Блумбърг.

Съобщението идва в навечерието на започващия утре двудневен специален Европейски съвет в Брюксел.

Дипломатически източник от ЕС потвърди новината за Клуб Z. И допълни, че предложението на Европейската комисия за регламент, с което се цели преодоляването на пречките за приемането на шестия санкционен пакет срещу Русия, удовлетворява страната ни.

Източникът ни уточни, че предложението се отнася само за преработения петрол, предназначен за вътрешния пазар, а не за реекспорта. Печалбата от руското „черно злато“, което България получава само по море, идва от износа на европейския пазар след неговата преработка.

На Унгария и Словакия, които са силно зависими от вноса на руски петрол, се предлага същата отсрочка като на България.

Очаква се въпросът да бъде обсъден днес, когато в Брюксел ще се съберат постоянните представители на страните членки. Първото им заседание започва в ранния следобед, а второто - малко по-късно.

Запознати обаче изразяват песимизъм. Те смятат, че ако предложението на Комисията бъде прието, това може да се стори половинчата мярка на страни като Полша и балтийските държави, които настояват вносът на руски петрол в ЕС да бъде спрян възможно най-бързо.