Кадри как група мигранти прескача оградата на границата между България и Турция, използвайки най-обикновена стълба, разпространи днес бТВ.

Оградата глътна десетки милиони - като дори не се знае колко са точно, тъй като тя бе дофинансирана многократно по времето на правителството на ГЕРБ и т. нар. "патриоти".

Източник на бТВ казва пред медията, че това не е изолиран случай. Мъжете са добре организирани, а стълбите се сглобяват на място. Към момента почти нищо не се знае за конкретната група.

"Кадрите показват щурм на границата."

Това коментира пред телевизията Евгени Узунов, председател на Районния съд в Бургас.

„Въпросът е политически и приканвам останалите две власти да направим дискусия незабавно, защото ситуацията по границата е стряскаща. Трябва да се вземат решения кога да се криминализира конкретно поведение и кои лица да носят отговорност“, добави той.

От началото на годината в Бургаско над 1150 са установените мигранти, преминали границата, а 77 са трафикантите в кориците по делата. 28 дела в Районния съд в Бургас са приключили с осъдителни присъди, казва той. Има обаче и 365 разпитани лица, за които нищо не се знае - нито кои са, нито на каква възраст са, казва съдийският председател.

Наглед числото не е малко, но всъщност е фрапиращо нищожно, на фона на факта, че в съседни районни съдилища - като Царево и Малко Търново на ден има десетки дела за мигранти. Приокуратурата сключва серийно споразумения.

Клуб Z напомня, че навремето евродепутатката Елена Йончева изнесе фрапиращи данни за напълно падналата на места ограда. След това Валери Симеонов от НФСБ я даде на прокуратурата за "нещо като национално предателство".