Войната, която Русия води в Украйна, коства на Москва "огромни средства". Това рядко признание направи в петък финансовият министър на Владимир Путин Антон Силуанов. Той говори по време на лекция в Московския финансов университет. 

"Необходими са пари, огромни ресурси за специалната операция в Украйна", заяви той пред студентите, цитиран от БНР. 

Изказването му е донякъде изненадващо, защото - в масовия случай - до момента официалните лица на Русия отказват да признаят каквито и да било финансови затруднения. Предишният път, в който това се случи, признанието дойде от гуверньорката на централната банка Елвира Набиулина. Тогава тя заяви, че "Икономиката ни навлиза в труден период на структурни промени, свързани със западните санкции."

"Санкциите засегнаха преди всичко финансовия пазар, но сега те ще започнат да засягат все повече икономиката", продължи тя и подчерта, че времето, в което руската икономика е можела да кара на резерви - е отминало.  

По време на своята лекция Силуанов обяви и размера на новите бюджетни стимули, които Москва смята да предложи на бизнес и домакинства - около 8 трилиона рубли. Бърза сметка показва, че това са около 120 млрд. долара. 

"Това са огромни суми. Имаме нужда от тези ресурси, за да поддържаме икономиката, нашите граждани", каза той.

Под бюджетни стимули, Русия има предвид обявените през тази седмица от Путин увеличения на пенсиите и минималната работна заплата с 10%. Идеята е да се направи опит за предпазване на населението от растящата постоянно инфлация. 

Мерките ще струват на федералния бюджет около 600 милиарда рубли тази година и около 1 трилион рубли през 2023 г., каза по-рано тази седмица Силуанов.

По-рано този месец пък руският премиер Михаил Мишустин отбеляза, че бюджетните разходи на Русия през първите четири месеца на годината са се увеличили с близо една четвърт в сравнение със същия период на миналата година. В същото време обаче по-високите приходи от петрол и газ са допринесли за по-високите бюджетни приходи, посочи тогава Мишустин.

Припомняме, че според общото мнение на финансистите, Русия получава около 900 млн. долара на ден от своя енергиен експорт. 

В лекцията си в петък Силуанов също така защити контрола на капитала и замразяването на активи за чуждестранни инвеститори от т.нар. "неприятелски" държави, които Москва наложи в отговор на западните санкции.

"Ние ще запазим инвестициите, направени от чужденци от "неприятелски" страни в Русия, по същия начин, както те ще задържат нашите златни и валутни резерви“, каза Силуанов, имайки предвид западните санкции, включващи замразяване на около 300 милиарда долара от международните резерви на Русия.

Силуанов каза още, че ограниченията за движение на капитали за чуждестранни инвеститори могат да останат в сила, докато санкциите не бъдат отменени или резервите не бъдат размразени.

Припомняме и че през тази седмица централната руска банка разхлаби допълнително капиталовия контрол в страната. От вторник всички износители от страната ще са длъжни да обръщат 50% от приходите си в рубли, а не 80%, както беше досега. 

Това е поредно доказателство за доброто възстановяване на рублата, която се срина в началото на санкциите. В същото време обаче, силната рубла пречи на износа, на дефицита и на инфлацията, затова се очаква поредно намаляване на основната лихва и постепенно пълно премахване на капиталовия контрол в страната. Това ще трябва да се направи обаче бавно, заради страха от ново потопяване на местната валута, която фактически има курс, определен от ЦБР и е неконверитируема на световните пазари.