Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви днес, че при сегашната инфлация страната ни няма шанс да бъде приета в еврозоната, предаде БНР. 

Борисов критикува мерките на управляващите срещу кризата и очакваното увеличение на цените на тока. Той заяви, че план за приемането на еврото на правителството реално няма, защото страната ни вече не покрива критериите.

"При такава 20-процентна инфлация, при тези публични финанси, при такъв финансов министър - еврозона, мога да се обзаложа с всеки един от вас, няма да има", каза той на среща с младежката организация на ГЕРБ в Старозагорските минерални бани.

Той предупреди, че ако правителството продължава така да харчи, ЕС може да започне и процедура за извънмерен бюджетен дефицит срещу България.

"Това означава свръхдефицит, това означава жълт картон, наказателна процедура срещу България. А те, като ги гледам, точно обратното правят - актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи с процент".

Борисов атакува и мерките за компенсации на скъпите горива като неработещи и ненасочени към реално нуждаещите се. Той добави, че цената на тока не бива да се вдига:

"Въглищата нали са си български, ваши са си. Е, защо вдигате цената на тока? В "Козлодуй" реакторите чии са – български. Сменено ли е ядреното гориво – сменено е. Платено ли е – платено. Защо вдигате цената на тока, какво ви пречи Украйна, войната?"

Бившият премиер прогнозира още, че нова вълна на коронавируса може да връхлети Европа наесен и предупреди управляващите да бъдат готови за действия:

"Октомври-ноември ще връхлети пак пандемия. Щом Китай е затворен, пълен локдаун през лятото,  мислете за зимата".