Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, бивш първи посланик в Скопие отхвърли днес тезата, че българското вето върху началото на присъединителните преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз има нещо общо с Русия. 

Той каза, че Консултативен съвет по националната сигурност при президента и държавно решение по темата сега не са необходими, посочвайки ниската представителност на партиите в днешния ни парламент.

"РСМ има държавност, която е генетично обвързана със Сърбия и с Русия. И не може или не иска да им обърне гръб. Затова намеците за българска позиция в услуга на Русия или Сърбия са абсурдни. България категорично подкрепи евроатлантическата интеграция на РСМ, за да ѝ помогне да се измъкне от старата си югокомунистическа орбита. Трябва да се внимава с такива евтини политически мантри, които дискредитират страната ни", каза Димитров в интервю с Деян Йотов за предавенето "Събота 150".

Димитров се противопостави и на това въпросът за РСМ да се превръща в централен за държавата. 

"Проблемът с евроинтеграцията на РСМ не е централен за българския политически държавен ред - каза той. - Формално всяко правителство взема решения във външнополитически аспект. При състоянието, в което е страната ни, при доста спорната легитимност на всички във властта - от гледна точка на тяхната представителност сред българите, е редно да си зададем въпроси дали в такива моменти могат да се вземат решения, които засягат фундаментални национални интереси".

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.