Русия отново представи възможност пред световните лидери да се обединят в осъждането на бруталните ракетни обстрели на граждански обекти из цяла Украйна.  

Премиерката на Естония Кая Калас и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен публикуваха съвместно видео от граничния пункт Нарва между Естония и Русия. В клипа Фон дер Лайен казва:

"Шокирана и потресена съм от жестоката атака срещу Киев и други украински градове. Русия за пореден път демонстрира пред света зад какво застава – терор и бруталност. Тези, които са отговорни, трябва да понесат отговорност. Ние скърбим за жертвите и поднасяме своите сърдечни съболезнования на нашите украински приятели. Знам, че украинците няма да бъдат уплашени и знаят, че ние ще стоим на тяхна страна толкова дълго, колкото е необходимо".

След това Калас добавя:

"Стоим тук, на източната граница на Европейския съюз. На заден план е Русия. Изпращаме ясно послание към всички украинци – подкрепяме ви по всякакъв възможен начин. Това, което трябва да направим, е определено да предоставим система за ПВО, за да могат украинците да защитят градовете си, своите цивилни. Защото Русия определено ескалира, за да навреди на цивилни. Ние сме с жертвите. Ние заставаме зад Украйна".

4 системи за ПВО IRIS-T SLM ще достави Германия на Украйна "през следващите няколко дни". Берлино изрично уточнява, че атаките срещу цивилни в Киев и в останалата част на страната мотивират това решение. Олаф Шолц съобщи, че на утрешната среща на Г-7, която ще започне в 14:00 часа местно време, ще говори украинският президент Володимир Зеленски. Кой знае - може би след днешната атака светът няма единствено да изрази солидарност с бедстващия украински народ и безкомпромисно да осъди агресията на Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази възмущение от "ужасяващите и безразборни" атаки срещу Украйна.

"Разговарях с външния министър ДмитроКулеба и осъдих ужасяващите и безразборни атаки на Русия срещу гражданска инфраструктура в Украйна. НАТО ще продължи да подкрепя смелия украински народ в отгова срещу агресията на Кремъл толкова дълго, колкото е необходимо", написа Столтенберг в Туитър.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че решението на Русия да организира безразборен обстрел срещу украински граждански обекти води до "дълбока промяна в естеството на тази война". Държавният глава, който е на визита в Майен, обяви ще събере дипломатическите и военните си съветници веднага след като се прибере в Париж.

В изявление генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че е дълбоко потресен от руското нападение.

"Това представлява поредна недопустима ескалация на войната и както винаги цивилни плащат най-високата цена".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че е разговарял по телефона с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

"Току-що говорих с Дмитро Кулеба, за да потвърдя подкрепата на САЩ за Украйна след ужасяващите удари на Кремъл тази сутрин. Ние ще продължим да предоставяме непоколебима икономическа, хуманитарна и помощ сферата на сигурността, за да може Украйна да се защитава и да се грижи за своя народ".

Днес в разговор по телефона с украинския президент подкрепа за изразили лидерите на Великобритания (Лиз Тръс), Франция (Еманюел Макрон), Германия (Олаф Шолц), Полша (Анджей Дуда), Нидерландия (Марк Рюте) и Катар (Тамим бин Хамад).

Трудно може да открием страни, които са приветствали днешните изпълнения на Кремъл. Китай и Индия в унисон призоваха за деескалация на конфликта. Ким Чен Ун е твърде зает с ракетните си тествания. 

Единствен Александър Лукашенко обяви сформирането на съвместна руско-беларуска военна групировка.

Остава отворен въпросът какво влияние ще окаже тя върху войната.