Фондация "За доброто" и Културният център „Магура“ в Чикаго започват международна дарителска кампания в САЩ за бежанците от Украйна, с цел построяване на интеграционен център за тях.

"Дарените средства са много повече от материална помощ – те са сърце и човечност, която надделява над омразата и връща общото ни човешко достойнство", пишат от фондация.

Центърът ще е с необходимата човешка и експертна подкрепа, за да се чувстват украинците у нас пълноценни и да започнат отново, поясняват те.

В него ще бъдат ангажирани преподаватели, психолози, юристи, специалисти в различни области и доброволци, за да ускори интегрирането на украинските бежанци в България.

Ще бъдат открити и нови целодневни детски центрове в помощ на работещите майки, ще бъде продължено осигуряването на спешна хуманитарна помощ, нещо, което Фондацията прави от началото на войната.

"Ще свързваме търсещи и предлагащи дом и работа, ще организираме курсове по български език и курсове за преквалификация, ще консултираме включването на бежанците в социалната и в здравната система, ще помагаме да запишат децата в училище, да легализират дипломите си, да получат психологическа терапевтична помощ, за да преодолеят травмите от руската война в Украйна."

Украинските бежанци в България вече надхвърлят 100 000, мнозинството от тях - майки, които пристигат с децата си и с децата на свои близки и познати, на убити или защитаващи страната си.

Целта на двете организации е да съберат 20 000 американски долара през следващите 30 дни. Кампанията ще остане отворена и след достигането на сумата. За целта ще се ползва популярната американска платформа GoFundMe

Парите ще се събират по сметката на Културния център „Магура“ според изискванията на американското законодателство. След това ще постъпват в сметката на фондация „За доброто“. Всеки дарител ще получи от „Магура“ бележка за сумата, която е дарил.

"Ще ви информираме редовно как използваме даренията и какви са нуждите за подкрепа на бежанците. Ще ви разказваме историите на хората, на които заедно помагаме", обещават от фондацията. "Доброто е заразно. Доброто никога не е напразно. Благодарим ви, че сте на страната на доброто!"

Дарителската сметка можете да намерите тук.