Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) по стратегически проекти ще продължи да се обжалва само на първа инстанция до 1 юли 2024 г.  От тогава Върховният административен съд (ВАС) ще е задължен и да взима решения в рамките на до шест месеца. Това реши парламентът, като прие на второ четене промени в закона за околната среда.

Отпадането на втората инстанция за ОВОС бе промяна в закона, направена по времето на третия мандат на Бойко Борисов. Според първоначалното предложение на правителството текстовете, които регламентират, че ОВОС се обжалва само на първа инстанция, трябваще да отпаднат.

В комисията по околна среда на парламента обаче ГЕРБ внесе точно обратното предложение и то бе подкрепено. Днес компромисното предложение за това втората инстанция да се въведе през 2024 г. направено от "Демократична България".

Управляващата коалиция не бе единна по темата. Различия бяха демонстрирани дори вътре в самите партии.

Според Емил Георгиев (БСП) едноинстанционното съдебно производство трябва да остане. Той посочи, че при двуинстанционно има забавяне. На подобно мнение бе и съпартиецът му Борислав Гуцанов.

Крум Зарков (БСП) обаче заяви, че подкрепя връщането на втората инстанция. Според него в тази насока коалицията е тръгнала смело, но впоследствие се е разколебала. 

Зарков припомни, че в коалиционното споразумение по отношение на екологията има две ключови точки – да се затворят наказателните процедури и да има строг контрол върху законодателството в тази област.

"Това е строгият контрол. Когато си управляващ трябва да правиш това, което си говорил, когато си бил в опозиция", каза Зарков.

Зорница Стратиева ("Демократична България") призова да се гласува първоначалния текст по вносителя – за отмяната на едноинстанционното обжалване, каквато е била практиката до 2017 г. Тя посочи, че при една инстанция се ограничава достъпът до правосъдие.

Иво Русчев ("Възраждане") посочи, че неговата парламентарна група не подкрепя връщането на втората инстанция. Младен Шишков (ГЕРБ) каза, че е имало становища на неправителствени организации в подкрепа на възстановяването на двуинстанционното обжалване. 

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов изтъкна ползите от втората инстанция.

"Аз се занимавам с този тип каузи почти две десетилетия. Втората касационна инстанция е гаранцията, че даден проект има обективно преглеждане на обстоятелствата на първа инстанция", обясни той.

Сандов обобщи, че има две компромисни предложения. Едното е връщането на втората инстанция да не е веднага, а от 2024 г. Другото е времето за разглеждане на процедурата да е шест месеца. 

Александър Дунчев ("Продължаваме Промяната") каза, че е против поставянето на каквито и да е срокове за възстановяване на втората инстанция. 

"Правим нещо на парче, за да изгодничим на една държавна политика спрямо друга", каза Дунчев.