Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Влиянието на Доналд Тръмп върху Републиканската партия беше поставено под въпрос, след като подкрепяният от експрезидента на САЩ кандидат загуби с голяма разлика важните първични избори в щата Джорджия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Губернаторът републиканец Брайън Кемп спечели първичните избори за преизбирането си срещу Дейвид Пардю, кандидат, в подкрепа на когото Тръмп се беше опитал да използва политическото си влияние.

Именно върху този щат с 10 милиона жители, спечелен на косъм от Джо Байдън на изборите през ноември 2020 г., републиканският милиардер концентрира от година и половина усилията си да докаже, че президентските избори са му били "отнети нечестно" поради предполагаеми масови измами, които не бяха доказани.

В тази изборна сага Тръмп порицава неуморно ролята на Кемп, който отказа да промени резултатите от изборите през 2020 г. и опита да го свали от губернаторския пост.

Но снощи Пардю призна поражението си, което се превръща в непряко поражение и за бившия президент, след като предварителните резултати показваха, че той остава с 50 пункта зад губернатора.

Поражението поставя под въпрос и влиянието, което Тръмп може да оказва върху Републиканската партия. Той инвестира в кампанията на Пардю не само средства, а и голяма част от политическия си капитал.

В подкрепа на Кемп се обяви бившият вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, който също като Кемп отказа да блокира удостоверяването на победата на Байдън. Той отиде лично в Джорджия тази седмица, за да агитира в подкрепа на губернатора, отбелязва АФП.

Освен да изберат кандидата на републиканците за поста губернатор, избирателите от Джорджия трябваше да се произнесат и за редица от длъжности в местната власт. Във всеки един случай имаше повторение на мача между тези два вида кандидати - тези, които попречиха на преобръщането на резултатите през 2020 г. и тези, които твърдят, че е имало измами. Кандидатът на Тръмп за щатски прокурор загуби на изборите.

А в центъра на тези страсти беше постът на щатския секретар Брад Рафенспергър, който беше натоварен да надзирава нормалното протичане на изборите. Преди последните президентски избори повечето американци не знаеха за съществуването му. След тях обаче той отказа да "намери" близо 12 000 подадени за Тръмп бюлетини, въпреки смайващото телефонно обаждане на милиардера.

Рафенспергър се представи успешно срещу Джоди Хайс, кандидат, подкрепян от експрезидента на САЩ. Също като десетки други в страната, той обещаваше "да върне почтеността" на провежданите в Америка избори.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.