Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският премиер Кирил Петков възнамерява да присъства на среща на ръководителите на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) – третата политическа сила в Европейския парламент.

Това съобщи „Политико“, като цитира източници в Брюксел.

Срещата ще се състои на 30 май в Брюксел. Тя ще предшества Европейския съвет, който започва същия ден. Както обикновено, тогава помежду си се събират европейските лидери от главните групи в ЕП.

Предстоящата среща е най-силният сигнал, че партия „Продължаваме промяната“ (ПП) смята да се присъедини към евролибералите.

На срещата на ОЕ ще присъстват хора като френския президент Еманюел Макрон, нидерландският премиер Марк Рюте, както и еврокомисарите за конкуренцията Маргрете Вестагер и за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Стефан Сежурне – лидерът на парламентарната група на ОЕ, ухажва Петков още от изборната му победа, постигната въз основа на антикорупционната платформа през есента на 2021 г., твърди „Политико“. Двамата обсъждали възможността ПП да се присъедини към евролибералите през януари, при едно от пътуванията на българския премиер до Брюксел. Тогава той се срещнал и с лидерите на групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) – Ска Келер и Филип Ламбер.

„Прав ти път, ДПС?“, пита изданието. Според него остава да бъде премахнато едно препятствие пред членството на партията на Петков в ОЕ. И то е фактът, че в групата членува ДПС, което е съперник на ПП. Депутатът от Движението Делян Пеевски е санкциониран от САЩ по „Закона Магнитски“.

ДПС редовно бива обвинявано в корупция. А Петков е изразявал опасения, че то остава в ОЕ.

Изпълнителният съвет на "Продължаваме Промяната" обсъжда къде най-добре в европейското семейство би се вписала партията. Това коментира пред БТА Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната" и член на Изпълнителния съвет на партията. 

"Както знаете, в момента има доста динамика в политическите процеси в Европа. Има преустройство на политическото пространство и ние в момента говорим с различни групи, които са предприели контакт с нас. И естествено са от спектъра, в който и ние се виждаме-  на по-дясноцентристки партии", посочи Гюров. 

На въпрос, свързан с принадлежността на ДПС към групата "Обнови Европа", той заяви, че именно това са част от нещата, които обсъждат.

"Когато станеш част от едно семейство, те интересува и кой друг е в това семейство, така че това са теми, които обсъждаме. Те имат значение за нас, но това е въпрос на дискусия с хората, които са ни поканили за разговори. Това са предварителни разговори", заяви председателят на ПГ ПП, след което добави, че водят разговори с различни формации. 

"Не, за членство все още не сме подали заявление", заяви Гюров в отговор на въпрос дали вече има подадени заявления към европейските либерали.

"Ние със сигурност сме позиционирани център-дясно, така че всички формации, които са от тази част на спектъра, са от интерес за нас. Тези формации също се интересуват от нашето членство и затова провеждаме в момента разговори", посочи Гюров.

На въпрос Европейската народна партия вариант ли е за "Продължаваме Промяната", той каза:

"Също е вариант, но там имаме същите съображения относно членството на други партии в тази формация. Този факт, а и разговорите, които ще се проведат, ще имат значение за избора".  

Андрей Гюров определи като "по-екзотично" евентуално присъединяване на ПП към Групата на европейските социалисти в ЕП.

Коментари

Свръхчовек

Либералите са най омерзената каста според Русия в Европа , следователно и най враждебната според Соловьов и неговите последователи . Тя според същия боклук е люлка на нацизма и всякакви западни перверзии . Това за нас е хубаво защото всичко лошо за Русия е добро за нас . Лошо за Русия е кошмар за родния ни Соловьов , Копейкин . Той ще залинее от злоба и безпомощност че го няма народният съд

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.