Молдовски следователи претърсват дома на бившия президент Игор Додон в негово присъствие при разследване за корупция и измяна, но той не е задържан, заяви днес заместник-председателят на неговата партия Влад Батринча, цитиран от Ройтерс.

По-рано Батринча каза, че Додон, който е лидер на проруската Партия на социалистите на Република Молдова, е бил задържан. Информацията се потвърди и от държавното обвинение.

"Игор Додон бе задържан тази сутрин за 72 часа. Той бе задържан в центъра за временно задържане към Националния център за борба с корупцията", заяви говорителка на главната прокуратура.

Изпълняващият длъжността главен прокурор на Молдова Думитру Робу каза по-рано днес, че Додон, който беше президент от 2016 до 2020 г., е бил задържан за 72 часа.

Кремъл заяви, че е разтревожен от медийните съобщения, че Додон е задържан. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова молдовските власти да зачитат правата на бившия президент.

Разследването на евентуални закононарушения, извършени от Додон, се базира на подозрения в "държавна измяна, пасивна корупция, финансиране на политическа партия от престъпна организация и незаконно обогатяване", става ясно от изявлението на главната прокуратура.

БТА