Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 24 май всички сме само българи, и е важно богатството на духа. Това заявява държавният глава Румен Радев в своето привествие към българския народ по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език", смята президентът.

Според него езикът е наш дом и упование, особено, когато сме далеч от Родината.

Езикът е и най-точната епикриза за това кога "духът линее".

"Той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно."

Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине, отбелязва Радев. Любопитно е споменаването на Увалиев, известен български режисьор и сценарист, емигрирал през 1948 г. във Великобритания, бягайки от комунистическия режим.

"Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата", отбелязва президентът.

Децата и внуците ни често говорят по няколко езика, добавя той, но родната реч е "онази нишка, по която сънародниците ни по кръв винаги могат да открият пътя до дома си.

"Думите са наше достояние. Нека милеем за тях, тъй както милеем за здравето и дома си, защото нашият език ще продължава да ни обединява като народ."

Коментари

путлер капут

гумен гадев не е българин, а лайно на путю!

Мунчо, е език, родината си е родина..

Мунчо пак се опитва да блесне с умотворения. Но от устата му освен глупости, друго не може да излезе.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.