Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първата дама на Украйна Олена Зеленска осъди от трибуната на Световната здравна организация (СЗО) "невъобразимия ужас", причинен от руските сили. Русия от своя страна осъди "политизацията" на СЗО, предаде Франс прес.

Войната, водена от Русия, "показа ужасии, които не можехме и да си представим", каза Зеленска чрез видеоконферентна връзка пред Световната здравна асамблея - годишната среща на всички страни членки на базираната в Женева организация. Тя отбеляза, че сега "са нарушавани в Украйна" най-фундаменталните човешки права на живот и здраве, чиято защита е ангажимент на СЗО.

"Никой украинец, било то възрастен или дете, не може да бъде сигурен, че ще се събуди утре, нито че къщата му няма да бъде поразена от ракета", заяви съпругата на украинския президент Володимир Зеленски.

Тя обърна внимание и на дългосрочните последици от войната, особено за психическото здраве на украинците.

Руската заместник-министърка на здравеопазването Александра Дронова осъди "опитите за политизация на работата на (СЗО), както и отклоняването от нейния принцип да бъде безпристрастна в своята работа".

"В това отношение, ние призоваваме генералния директор (на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус) да не допусне (нейното) превръщане в политическа платформа", каза тя.

Световната здравна асамблея ще се произнесе днес по проект за резолюция, иницииран от Украйна и подкрепян от западните й съюзници, отбелязва АФП.

Текстът осъжда строго Русия заради атаките срещу украински здравни заведения, но не предвижда нейното изваждане от организацията, каза западен дипломат. Той обясни, че много страни искат сътрудничеството в областта на здравеопазването да продължи.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.