В резултат на руска ракетна атака срещу село Десна в Черниговска област загинаха 87 души.

Това обяви президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на речта си пред Световния икономически форум в Давос на 23 май. 

Зеленски каза това в отговор на въпрос как вижда бъдещето на Украйна, предаде "Гордон".

"Ще ви кажа честно като президент на една воюваща държава. Ние мислим за това каква ще бъде Украйна днес. Защото сутринта ми започва с това колко хора загубихме за една нощ.

Знаете ли, днес приключихме работата по Десна. За съжаление, статистиката е следната: днес на Десна под развалините 87 жертви, 87 трупа, мъртви.

И знаете какво са животите - това е бъдещето. Тоест, бъдещето на Украйна вече не включва тези хора", каза президентът.

В Десна руските нашественици предприеха ракетна атака на сутринта на 17 май. 

По време на речта си Зеленски призова за "максимални" санкции срещу Русия. Според него, за да бъде спряна руската агресия, към санкциите срещу нея трябва да бъдат добавени петролно ембарго, блокиране на всички нейни банки и пълно прекратяване на всякаква търговия с руски компании.

"Ето какви трябва да бъдат санкциите: те трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да започне жестока война срещу свой съсед, да осъзнава ясно непосредствените последици от тези действия", каза Зеленски.

По думите на украинския лидер това ще бъде прецедент, който ще работи през следващите десетилетия. В речта си президентът на Украйна настоя всички чуждестранни компании да се изтеглят от Русия.

Зеленски каза още, че Украйна се нуждае от финансиране от поне 5 милиарда долара месечно.

"Ако бяхме покрили сто процента от нашите нужди наведнъж, през февруари, в резултат щеше да бъде спасен животът на десетки хиляди хора. Ето защо Украйна се нуждае от всички поискани от нея оръжия, а не само от тези, които бяха доставени", заключи украинският президент Володимир Зеленски в своята виртуална реч пред форума в Давос.

В петък страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат 19,8 милиарда долара икономическа помощ на Украйна, за да укрепи тя своите финанси и способността да се защитава сама, припомня АП.