Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото няма какво да направи. Ако направим отстъпки, това означава да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден. Това мнение изрази пред БНР историкът Христо Матанов. Според него "българският премиер е прекалено оптимистичен".

"Не очаквам сензационно развитие, още повече, че тези, които оказват натиск върху нас, не оказват същия натиск върху управата на Северна Македония. Така се създава усещането, че натискът е неравномерен.

Натискът идва от ЕС и от САЩ, които погрешно са направили геополитическата прогноза, че неприсъединяването на Северна Македония ще засили руското влияние там", коментира проф. Матанов.

Северна Македония е комплектована с Албания, а Албания е една от най-проамериканските нации, посочи историкът и припомни, че влизането на РСМ в НАТО не е предизвикало сътресения с Москва. Според него тази теза е несъстоятелна и е "някаква инерция, която западният свят прилага спрямо нашия регион".

Матанов изтъкна, че българското обществено мнение е категорично за непускане на Македония за преговори за членство в ЕС преди да се изпълни договорът.

"Има група българи, които ратуват за някакъв компромис. Шеговито ги наричам групата на татарите. Ако трябва да правим компромис, трябва да признаем, че сме татари", каза Матанов.

Според него КСНС на този етап не е нужен, защото нещата са препотвърдени. Според Матанов премиерът "иска да се презастрахова, тъй като вероятно е допуснал някакво обещание".

"Вероятно на американците, той не казва. Външната министърка казва, че има две политики. Той малко е гузен и крие нещо, поради което иска да се препотвърди тази позиция, за да може да има очи пред другите да каже - виждате ли, аз искам, но останалите не искат".

България беше една от трите страни, на които врътнаха кранчето на руския газ и има значително основание да се "опъва" на европейския натиск, който не отчита положението в Северна Македония", изтъкна той.

Разминаването на делегациите на България и Северна Македония в Рим за 24 май е стара традиция, същите неща ставаха и по югославско време, отбеляза още историкът.

Коментари

путлер капут

Какво малоумие, матанов! Провалената държава България, въпреки членството си в ЕС и НАТО не може и не иска да се отърве от тежкото си комунистическото минало и мАZковските окови...и точно поради това е най-скапаната държава в Европа! Страхът да нр би братовчедите от Македония да не реализира един по-успешен модел и да ни изпреварят дори и те е втория мотив заради който ги спираме, първият, както винаги е желанието да угодничим на путю!

Обективен

Личноста криеща се зад призива за капитулацията на Путин е за лечение в психиатрия и с посредствеността си дескридетира всичко до което се докосне!

путлер капут

мнението на матанов е комплексарско и дебилно! да очакваме линнякой физик, да поиска спиране на Македония от ЕС, защото в учебниците им неправилно е обяснен първия закон на Нютон, а втория направо липсва?

путлер капут

кой знае защо унгарците не се комплексират от това, че ги пишат за хуни, татари, турци и угри - всичко това едновременно...!

путлер капут

Между другото, в румънските учебници изобщо не пише за Първото българско царство, за Второто пише, че е Влахо-българско, Добруджанското десподство е влашко и изобщо Добруджа винаги е била влашка - и северна, и южна. Някакви претенции към Румъния, матанов?

путлер капут

защо на всички снимки пУтков кретенски се хили, а събеседниците му изглеждат сериозни?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.