Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Почти 9 пъти по-висока печалба отчита Българският енергиен холдинг за миналата година. Холдингът включва големите държавни енергийни дружества като АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и комплекса „Марица Изток“, припомня бТВ.

Отчетът на БЕХ сочи чиста печалба след облагане с данъци от почти 1 милиард и 400 милиона лева. За сравнение през 2020 година печалбата е под 160 милиона лева.

Основна причина за сериозната печалба през 2021 са рекордните цени на електроенергията, както на вътрешния пазар, откъдето купува българският бизнес, така и на цените на която енергийните дружества изнасят ток.

Освен обявените над 1 милиард и 300 милиона лева печалба, над 450 милиона вече бяха взети от АЕЦ „Козлодуй“, за да се подсигурят средства за помощи на бизнеса заради скъпия ток на борсата. Експерти припомнят, че авансово бяха изтеглени и други средства от сектора.

„Само от АЕЦ „Козлодуй“ тези трансакции бяха на стойност над 1 милиард. Според мен първо трябва да се изчистят обоснованите разходи в системата и след това държавата да се разпорежда за нужди, за които намери за добре. Иначе след време, когато цените се балансират, може да се окаже, че държавните дружества не само не са на печалба, но дори са и на загуба“, заяви пред медията енергийният експерт Антон Иванов.

Според икономисти държавата като собственик на предприятията трябва да намери баланса - колко да остави в дружествата и колко да изтегли.

„Големият проблем тук е каква част от тези средства да останат за бъдещи инвестиции. Примерно, говори се за малки модулни реактори, говори се за развитие на ядрената енергия в бъдеще. Обикновено тези средства трябва да отидат и за тази цел.

От друга страна, очевидно е, че домакинствата и малките предприятия, които излязоха на свободния пазар, имат проблем“, казва икономистът Руслан
Стефанов.

Според експертите важно е и да е ясно за какво отиват средствата от печалбите в държавната енергетиката, а не да се случват вътрешни преразпределения, за които никой да не разбира.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.