Българското правителство в тясно сътрудничество с Украйна предприема стъпки да улесни и подпомогне експорта на украинска пшеница през Варна.

Това заяви посланикът на в ЕС Румен Александров на заседание на Съвет „Външни работи (развитие)“ в Брюксел.

Участниците обсъдиха заплахата за продоволствената сигурност в световен мащаб заради руската агресия в Украйна.

Близо 20 милиона зърно в украинските силози са блокирани от войната на Владимир Путин, отбеляза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който ръководи Съвета. Много кораби чакат, за да го натоварят, но не могат да го направят, защото руската флота е блокирала украинските пристанища. Затова Брюксел търси алтернативни пътища, по които този товар да бъде да доставен на хората.

За да минат товарите с украински слънчоглед или пшеница през контролирани от руските сили територии е необходимо съгласието на Москва, каза Борел.

„Разбира се, трябва да бъдат отблокирани украинските черноморски пристанища. Но го няма съгласието на Русия. Да не забравяме обаче, че тези води са доста минирани. Част от тях са там като отбранителна мярка от страна на Украйна, а друга част – като мярка за блокада на Русия. Не е лесно“,  изтъкна Борел.

Той не се съгласи тези коридори да бъдат наричани „хуманитарни“. Според него те са транспортни, тъй като по тях не се превозват хора, а стоки.

„Ако става дума за това транспортните коридори да минават през територии, които Русия не контролира, нямаме нужда от това съгласие. И в този момент да се опитаме да свържем други черноморски пристанища по бреговете на страни членки на ЕС (това са България и Румъния – б.р.), които да могат да бъдат достъпни за влакове от Украйна“, каза дипломат номер 1 на ЕС.

В момента влак със зърно от Украйна достига до черноморско пристанище в ЕС за 16 дни. Самото намаляване на този срок ще бъде голям успех, смята Борел.

Посланик Румен Александров подкрепи предложението на ЕК за общ европейски План за действие, който да очертае пътя за преодоляване на тежките последици от войната за страните по света, съобщиха от постоянното ни представителство в ЕС. Общо беше мнението, че съюзът трябва да използва всички налични инструменти, за да подпомогне партньорите в различни региони на света да преодолеят очакваните тежки последици от войната в Украйна. Сред тези важни инициативи на ЕС са инструментът „Глобална Европа“, стратегията „Глобален портал“, както и съвместните действия по линия на „Екип Европа“. Те доказаха своята ефективност при справянето с кризата, причинена от COVID-19.

По време на Съвета бе обсъдена и темата за бежанците по целия свят, не само от Украйна. В Брюксел бе и Филипо Гранди – върховният комисар на ООН за бежанците. Той алармира, че броят на бежанците по света е достигнал червената линия от 100 милиона души – повече от Германия и колкото населението на Египет.

От началото на войната в Украйна, страната са напуснали 6 милиона души, а между 7 и 8 милиона са вътрешно разселени.