В четвъртък законодателният орган на американския щат Оклахома одобри закон, с който се забранява абортът от фазата на зачеването, както и дава право на частни лица да съдят организациите, които извършват подобна процедура. Този акт е сред най-ограничаващите закони в страната и е недвусмислено отхвърляне на защитата, осигурена от решението на Върховния съд на САЩ от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд". Законът забранява абортите на всеки един етап от бременността, с изключение на спешни медицински състояние, след изнасилване, сексуално насилие, инцест.

Проектът беше одобрен от щатското законодателно тяло с 73 на 16 гласа и сега отива при губернатора Кевин Стит, който вече се закани да подписва всеки закон, който ограничава абортите, съобщава Си Ен Ен.

Това се случва, докато ръководеният от републиканците щат се приготвя законодателно с различни ограничения на абортите, в очакване да бъде публикувано решението на Върховния съд, с което може да бъде отменен прецедентът от 1973 г.  "Роу срещу Уейд" (Roe v Wade) e историческо дело, с което се осигуряваше федерална защита на правото на аборт и беше сочено изобщо като отправна точка и за международните усилия за подобряване на правата на жените,

На 2 май в "Политико" изтече черновата на очакваното решение на съда, според която "за" отмяна са гласували пет от общо девет негови членове. Официалният вариант се очаква в края на юни - началото на юли т. г., но страстите в САЩ по една от традиционните разделителни линии в обществото са изострени. Вълна от протести заля страната като миналия уикенд демонстрации имаше в 380 американски градове, сред тях и Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Чикаго.

Протестите: Няма да се върнем назад

"Няма да се върнем назад", "Репродуктивна справедливост за всички" - това бяха някои от плакатите на протестиращите. Те скандираха известния рефрен: "Моето тяло, моят избор".

Ако подобно решение се приема от Върховния съд, това ще дава възможност отделните щати сами да решават как ще действат по отношение на правото на аборт. И вероятно поне 26 от тях - основно южните и в Средния запад, ще забранят абортите. Така жените ще бъдат принудени да пътуват стотици километри до най-близката клиника в щат, където това е разрешено, или сами да се опитват да спрат бременността си с лекарства. Като цяло това ще доведе до увеличен риск от преследване, насилие и тормоз над жените и медиците.

Въпреки че мнозинството американци подкрепят правото на аборт, темата е с дълбоки корени в US обществото, като го разделя сериозно, а някои анализатори направо я определят като "политически токстична". Републиканците постоянно натискат подобна защита да бъде изцяло премахната или поне доста отслабена.

До крайното решение на Върховния съд абортите остават легални навсякъде в страната, подчертават организаторите на протестите.

Опасността жените да загубят право, което са си извоювали преди 50 години, обаче не изглежда за пренебрегване.

"Как могат да ми отнемат нещо, което смятам за човешко право?", казва пред "Гаръдиън" Джули Кинсела, учителка, която е на протеста в Ню Йорк миналата седмица. Кинсела обяснява, че изпитала гняв и ад, когато чула новините за проекторешението на съда.
 
"Започнах да се питам -  в какво посока се движат САЩ с това решение. Имахме толкова голям напредък  в това отношение. Неприятно ми е да виждам да се връщаме назад и отново трябва да се борим за нещо, което вече сме извоювали", добавя тя.

На протеста в Лос Анджелис Глория Алфред, адвокат на правата на жените, споделя своя опит с нелегален аборт от времето преди решението по делото "Роу срещу Уейд", през 60-те години на миналия век Това ѝ се случва като тийнейджър.

"Бях оставена да лежа във вана в собствената ми кръв. Една медицинска сестра ми каза - "Дано това да ти е за урок". За урок ми беше, но не този, за който тя говореше", спомня си Глория, която след това става граждански активист.

"Роу срещу Уейд"

"Роу срещу Уейд" - какво се случва и защо това решение на Върховния съд на САЩ е толкова важно?

През 1969 г. Норма Маккорви (известна в съдебната практика с псевдонима Джейн Роу) забременява с трето си дете, но иска да направи аборт. Жената обаче живее в щата Тексас, а там абортите са забранени, освен ако не са по необходимост, за да се спаси животът на майката. Нейните адвокати завеждат дело във федералния съд срещу местния районен прокурор Хенри Уейд като искат законите на щата Тексас за правото на аборт да се обявят за противоконституционни. След съдебни произнасяния в нейна полза на местно ниво щатът Тексас се обръща към Върховния съд на САЩ. През януари 1973 г. съдът излиза с решение в полза на Маккорви като се позовава на 14-ата поправка на конституцията, която гарантира правото на личен живот, което защитава правото на бременна жена да избира дали да направи аборт. В решението се уточнява, че това право не е безусловно и трябва да се търси баланс и със защитата на живота и здравето на жените, както и на неродените деца. В първия триместър на бременността абортите не могат да бъдат забранени. във втория - трябват сериозни здравни аргументи. в третия това може да стане единствено и само ако има голям риск за здравето на майката, при извънредни случаи. Съдът квалифицира правото на аборт като фундаментално. Някои критици на решението обвиняват тогава съдиите в съдебене активизъм.

Проектът на решение, изтекъл на 2 май в "Политико", сочи, че сега Върховният съд се готви да отмени това, което е постановил преди 50 години. Черновата е изготвена от консервативния съдия Самюъл Алито, назначен по времето на Джордж Буш през 2006 г.  Председателят на съда Джон Робъртс в официално съобщение потвърди автентичността на документа, но подчерта, че проект не е равно на решение на съда или финална позиция на членовете му по разглеждания случай.

Кои щати вече са готови със закони за забрана на абортите

В 13 щати вече има закони, които при решение на Върховния съд за отмяна на прецедента с "Роу срещу Уейд", ще наложат забрана на абортите. Това са Арканзас, Айдахо, Кънтъки, Луизиана, Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Тенеси, Юта, Тексас, Оклахома и Уайоминг. Още приблизително толкова щати могат бързо да се задейства със законодателство за ограничаване силно на правото на аборт. Всичко това  по оценките на Guttmacher Institute, организация, която лобира за правото на свободен избор, може да засегне 36 млн. жени. Най-силно отражение това ще има върху бедните и жените от малцинствата. 

Общественото мнение за "Роу срещу Уейд"

Според данни на Института "Пю" от 2019 г. 62 на сто от анкетираните американци смятат, че абортите трябва да са законни в повечето случаи. В проучване от 2021 г. по поръчка на CBS, огласените резултатите са подобни - 62 на сто казват, че искат прецедентът по делото "Роу срещу Уейд" да остане в сила, 38 искат да бъде отменен. Изследване на “Пю” от март тази година обаче показва, че според 19% от анкетираните правото на аборт трябва да бъде абсолютно, без изключения, а 8% смятат, че трябва да бъде забранен във всички случаи, без изключения. За 42% абортът трябва да бъде позволен, но не във всички случаи, а според 29% от анкетираните той трябва да бъде незаконен, но да има изключения.

Защо темата излезе отново на дневен ред?

Върховният съд трябва да се произнесе по закон на щата Мисисипи от 2018 г. (делото Dobbs v. Jackson Women's Health Organization), който забранява абортите след 15-ата седмица на бременността, и така се противопоставя на решението от 1973 г. 

Трима от деветимата върховни съдии са назначени от Доналд Тръмп. Това промени балансът в съда към много по-консервативен уклон и превес изглежда вземат онези, които са по-скептични към "Роу срещу Уейд" и искат повече ограничения за достъпа до аборт. В каква посока се движат настроенията на върховните съдии стана ясно, след като оставиха в действие силно рестриктивен закон (S.B. 8, влязъл в сила през май 2021 г.) на щата Тексас. Чрез него се постановява почти пълна забрана на абортите след 6-ата седмица като чрез една доста подла схема се дава право на всяко частно лице да съди всеки, който оказва помощ за извършване на аборт в Тексас.

Когато през март т. г. губернаторът на Айдахо Брад Литъл подписа закон за ограничаване на абортите в стил "Тексас", той все пак призна за някои опасности. Така семействата на някой изнасилвач могат да заведат дело за това, че е извършен аборт от неговата жертва, посочи той.

В други щати се обсъждат законови промени, които да попречат на жените да пътуват до друг щат, за да направят аборт или да си набавят медикаменти, които позволяват прекратяване на бременността без хирургична интервенция. Законопроект, предложен миналата година, предвижда щатските власти да могат да наказват лекари, които извършват аборт на жителка на сътветния щат, независимо къде.

Отмяната на "Роу срещу Уейд" по всичко личи  - като се има предвид появата на нови и нови ограничаващи правото на аборт законодателни предложения, "ще пусне духът от бутилката" в консервативните щати. И ще върне в някои отношения САЩ 50 години назад.