Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като преди дни от "Спаси София" поискаха оставките на всички началници в градския транспорт в столицата, днес от организацията разшириха настояването си и до кметицата Йорданка Фандъкова. Искането за нейната оставка е "заради катастрофалната ситуация с градския транспорт".

Директорите на общинските транспортни предприятия бездействат по отношение на реформирането на системата на градския транспорт с цел драстично намаляване на загубите и увеличаване на пътниците, сключват неизгодни договори с неслучайни фирми, които ощетяват бюджета на общината с милиони левове всяка година, а в същото време си разпределят по 1 млн. лв. за заплати годишно, твърдят от "Спаси София".

4 млн. лв. на мандат отиват само за заплати на двадесетте членове на съветите на директори на общинските транспортни дружества с множество дублиращи се функции, по данни на активистите. 

Директорите в ЦГМ взимат по 374 000 лв. на година общо - данни за заплатите на всеки няма, а членовете на съветите на директорите, както следва:

  • на "Столичен електротранспорт" - 230 000 лв. годишно.
  • на "Столичен автотранспорт" - 175 000 лв. на година, като директорът Слав Монов, "сключил редица скандални сделки", според "Спаси София", получава 53 000 лв. през 2021 г.
  • на "Метрополитен" - 265 000 лв. на година.

"Скандални и неприемливи са данните, че "Столичен автотранспорт" е сключила договор с посредник за доставка на газ на двойно по-високи от пазарните цени. Управляващите от ГЕРБ са сключили сделката с директно договаряне, без търг и с огромна комисионна за фирмата - посредник. Само за март надценката е над 2.5 млн. лв. - общински пари, които са отишли в частен джоб заради лошо управление. Цялата отговорност за този пир по време на най-дълбоката криза е в управлението на столицата, начело с г-жа Фандъкова", коментира Борис Бонев.

От "Спаси София" пак припомниха предложението си за закриване на ЦГМ и сливането на всички дублиращи се структури в единна компания, с което ще бъдат премахнати десетките директорски позиции с високи заплати, секретарки, дублирани отдели, служебни коли. По този начин разходите ще бъдат драстично намалени, процесите - оптимизирани, а новата структура ще бъде значително по-ефективно управлявана.

Коментари

КРАДЦИ ГЕРБ

Ако ги питаш виновно е новото правителство.... няма по големи крадци и наглеци от гербаджиите, а за Тулупа Бацо да не говорим, той е и мръсник.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.